Επικαιρότητα

Εντυπωσιακά φλαμίνγκο στο δέλτα του ποταμού Καλαμά

Εντυπωσιακά φλαμίνγκο στο δέλτα του ποταμού Καλαμά Φλαμίνγκο, αλλά και πολλά άλλα είδη ορνιθοπανίδας, καταμετρήθηκαν την Τετάρτη από το επιστημονικό προσωπικό και το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης στην περιοχή του Δέλτα Καλαμά.

Το εντυπωσιακό ροζ χρώμα των φλαμίνγκο δημιουργείται από τα καροτενοειδή - οργανικές χρωστικές ουσίες που υπάρχουν στα φύκια και τα μικροσκοπικά οστρακόδερμα που τα φλαμίνγκο τρώνε στο νερό. Αντί όμως να πάνε κατευθείαν στο στομάχι τους, οι χρωστικές ουσίες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και απορροφώνται καθώς σχηματίζονται τα φτερά τους. Έτσι το πόσο ροζ είναι ένα φλαμίνγκο εξαρτάται από το τι τρώει.

Αυτός ο βιολογικός δανεισμός δεν είναι μοναδικός για τα φλαμίνγκο. Πολλά άλλα πουλιά χρησιμοποιούν τα καροτενοειδή για να αποκτήσουν χρώματα σε αποχρώσεις του κόκκινου, του πορτοκαλί, του κίτρινου, του ροζ, και του μοβ. Πότε όμως ξεκίνησαν να αναπτύσσονται αυτά τα εκπληκτικά χρώματα; Όπως γράφει σήμερα το epirusgate.blogspot.gr, το αρχείο των απολιθωμάτων δίνει μόνο περιορισμένη βοήθεια εδώ. Ακόμα κι αν μια υπερπληθώρα πανέμορφων απολιθωμάτων έχει δείξει ότι τα φτερά πάνε πίσω βαθιά στο οικογενειακό δέντρο των δεινοσαύρων – 160.000.000 χρόνια πίσω τουλάχιστον - οι παλαιοντολόγοι ήταν μέχρι στιγμής σε θέση να ανακατασκευάσουν μόνο τα χρώματα των φτερών διατηρημένα με βάση μικροσκοπικά οργανίδια που ονομάζονται μελανοσώματα.

 

Εντυπωσιακά φλαμίνγκο στο δέλτα του ποταμού Καλαμά

Εντυπωσιακά φλαμίνγκο στο δέλτα του ποταμού Καλαμά

Πηγή:http://www.newsbeast.gr