Επικαιρότητα

Στα σκαριά ο μεγαλύτερος πλωτός φ/β σταθμός

Στα σκαριά ο μεγαλύτερος πλωτός φ/β σταθμός Η Yingli Green θα προμηθεύσει με πάνελ τον μεγαλύτερο πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό στον κόσμο, έναν σταθμό ισχύος 7.5MW στην Ιαπωνία, σύμφωνα με ανακοίνωσης της ιαπωνικής εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το έργο.

Η Smart Energy, που εδρεύει στο Τόκυο και προσφέρει υπηρεσίες όπως χρηματοοικονομικές συμβουλές και συμβουλές στρατηγικών επενδύσεων σε εταιρείες που αναζητούν να εφαρμόσουν έναν Μηχανισμό Καθαρής Ανάπτυξης (Clean Development Mechanism) και άλλα έργα μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, έκανε την ανακοίνωση νωρίτερα αυτό το μήνα. Το έργο θα κατασκευαστεί σε μια γεωργική αποθήκη στην πόλη Kawagoe, του νομού Saitama, το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Η χρηματοδότηση του έργου θα έρθει από την ιαπωνική τράπεζα Musashino, η οποία έχει σχηματιστεί ένα όχημα ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle) μαζί με την Smart Energy και άλλους εταίρους. Οι συμβάσεις υπογράφηκαν στις 31 Οκτωβρίου. Ο σταθμός κοντά στο Τόκιο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να συνδεθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, με την κατασκευή να ξεκινά τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε από τις τοπικές αρχές, ο σταθμός αναμένεται να διαρκέσει 20 χρόνια, παράγοντας περίπου 8,305,440kwh ετησίως, από 27.456 ηλιακούς συλλέκτες. Οι μετατροπείς θα παρέχονται από τη Schneider Electric. Οι πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί έχουν αναχθεί σε μια πιθανή λύση για την έλλειψη εκτάσεων κατάλληλων για φωτοβολταϊκά έργα στην Ιαπωνία. Η Kyocera ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι θα οικοδομήσει μια πλωτή μονάδα 2.9MW στη δυτική Ιαπωνία.

Το έργο της Kyocera είναι μέρος μιας κοινοπραξίας της (JV) με την εταιρεία ενοικίασης και προμηθειών βιομηχανικού εξοπλισμού, Century Tokyo Leasing, η οποία θα φτιάξει πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς 60MW, πριν το επόμενο οικονομικό έτος στην Ιαπωνία που αρχίζει τον Απρίλιο του 2015.

Μια άλλη λύση για την έλλειψη γης είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης για έργα που κατασκευάζονται σε χώρους υγειονομικής ταφής, αφού μια μελέτη παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι χώροι υγειονομικής ταφής σε όλη την Ιαπωνία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν επιπλέον ηλιακές εγκαταστάσεις 7.4GW.

Η έλλειψη γης είναι μόνο ένας από τους λόγους που ο ήλιος στην Ιαπωνία έχει υποστεί πρόσφατα μεγάλα πλήγματα, με την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές και τα θέματα του δικτύου να θεωρούνται οι πιο σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό. Η κυβέρνηση αναμένεται να πραγματοποιήσει μια ευρεία αναθεώρηση της πολιτικής feed-in tariff (FiT) στο τέλος του οικονομικού έτους, ενώ μια «ομάδα εργασίας» που συστάθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (METI) επιδιώκει να εκτιμήσει πόση χωρητικότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή για να επιτρέψει την έγκριση μεγαλύτερου μέρους Fit ηλιακής ενέργειας για απευθείας σύνδεση.

 

Πηγή:http://www.4green.gr