Επικαιρότητα

Διαφανή φωτοβολταϊκά για κτίρια από ελβετική εταιρεία

Διαφανή φωτοβολταϊκά για κτίρια από ελβετική εταιρεία Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την παραγωγή πιο αποδοτικών διαφανών φωτοβολταϊκών, καθώς αυτού του είδους τα συστήματα θα βόλευαν ιδιαίτερα για χρήση σε κτίρια εξοικονομώντας χώρο.

Στα πλαίσια αυτά, η CSEM, μια ελβετική μη κερδοσκοπική εταιρεία τεχνολογίας προτείνει ένα διάφανο φωτοβολταϊκό που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις προσόψεις των κτηρίων.

Οι ερευνητές του CSEM ανέπτυξαν φωτοβολταϊκά πάνελ διαφορετικών χρωμάτων, χωρίς ορατές συνδέσεις (καλώδια κλπ), τα οποία επιτρέπουν στους αρχιτέκτονες να ενσωματώσουν την ηλιακή ενέργεια σε κτήρια, διατηρώντας την αισθητική τους ανέπαφη.

Αρχικά εστίασαν τις προσπάθειές τους στα λευκά φωτοβολταϊκά πάνελ επειδή τα λευκά φωτοβολταϊκά πάνελ είναι ψυχρότερα, ιδιότητα που ευνοεί την αποδοτικότητά τους. Επίσης, η εκτεταμένη χρήση τους σε οροφές μπορεί να λειτουργήσει ως κλιματισμός για το σύνολο του κτηρίου και έτσι να μειώσει εμμέσως το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται για αυτό το σκοπό.

Η τεχνολογία βασίζεται σε ένα χρωματιστό πλαστικό στρώμα που τοποθετείται πάνω από το πάνελ. Το στρώμα αυτό αντανακλά όλο το φάσμα του ορατού φωτός, αλλά επιτρέπει στις υπέρυθρεςακτίνες να το διαπεράσουν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιαδήποτε συμβατική τεχνολογία κρυσταλλικού πυριτίου.

Σύμφωνα με την CSEM “πρόκειται για μια επαναστατική τεχνολογία που επιτυγχάνει αυτό που κάποτε φάνταζε ως αδύνατο: λευκά και χρωματιστά φωτοβολταϊκά πάνελ χωρίς ορατές κυψέλες ή συνδέσεις. Μπορεί να ενσωματωθεί σε κάποιο έτοιμο ή υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό στοιχείο κατά τη συναρμολόγησή του, σε επίπεδες ή κυρτές επιφάνειες. Τα φωτοβολταϊκά εξαφανίζονται και μετατρέπονται σε αόρατος πηγές ενέργειας”.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr