Επικαιρότητα

Άλμα από τη στρατόσφαιρα

Άλμα από τη στρατόσφαιρα «Θρύψαλα» έκανε το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο άλμα ελεύθερης πτώσης ο αντιπρόεδρος της Google.

Φορώντας ειδική στολή αστροναύτη, ο Alan Eustace έπεσε με αλεξίπτωτο από αερόστατο -γεμάτο με 35.000 κυβικά πόδια ηλίου- το οποίο βρισκόταν κοντά στο ανώτατο όριο της στρατόσφαιρας. Η βουτιά στο… κενό έγινε από ύψος 42 χλμ.. πάνω από το αεροδρόμιο του Ρόσγουελ στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ. Το πόσο δύσκολο ήταν το εγχείρημά του αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πτώσης έσπασε το φράγμα του ήχου, καθώς η ταχύτητά του ξεπέρασε τα 1.300 χλμ./ώρα.

Με αυτό το άλμα, ο 57χρονος Alan Eustace έβαλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, τον Αυστριακό Felix Baumgartner, ο οποίος βρισκόταν στην κορυφή της σχετικής λίστας από το 2012. Σύμφωνα με το BBC, η εντυπωσιακή βουτιά εντάσσεται σ’ ένα πρόγραμμα ερευνών της διαστημικής εταιρείας «Paragon Space Development Corporation», που στόχο έχει την εξερεύνηση της στρατόσφαιρας.

Χρόνια... αθόρυβης προετοιμασίας

Το εντυπωσιακό άλμα του αντιπροέδρου της Google πραγματοποιήθηκε στις 09.09 το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα δυτικών ακτών ΗΠΑ (18.09 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας).

Το προηγούμενο ρεκόρ του Felix Baumgartner ήταν ένα άλμα λίγο πιο κάτω από τα 40 χλμ. (128.000 πόδια) και συγκεκριμένα από ύψος 39.045 μέτρων. Με αυτήν την προσπάθεια ο αντιπρόεδρος της Google έσπασε και το παγκόσμιο ρεκόρ κατακόρυφης ταχύτητας, φθάνοντας μέχρι και τα 1,321 χλμ./ώρα, διανύοντας απόσταση 123.414 ποδιών (37,6 χλμ.) με ελεύθερη πτώση σε τέσσερα λεπτά και 27 δευτερόλεπτα. Χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες και επτά λεπτά προκειμένου να μεταφερθεί με το τεράστιο μπαλόνι στο επιθυμητό ύψος.

Ο αντιπρόεδρος της Google, ο οποίος είναι βετεράνος πιλότος και επαγγελματίας αλεξιπτωτιστής, σχεδίαζε το άλμα αυτό εδώ και πολλά χρόνια, δουλεύοντας μυστικά με ειδική ομάδα επιστημόνων.

 

Πηγή:http://www.zougla.com