Επικαιρότητα

Τα αιολικά εκτοπίζουν τις συμβατικές μονάδες στη Βόρεια Ευρώπη

Τα αιολικά εκτοπίζουν τις συμβατικές μονάδες στη Βόρεια Ευρώπη Η αιολική ενέργεια εκτοπίζει διαρκώς τις συμβατικές μονάδες στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής, πιέζοντας ταυτόχρονα τις χονδρεμπορικές τιμές του ηλεκτρισμού προς τα κάτω.

«Η ζήτηση για λιγνιτική ισχύ στην αγορά της περιοχής έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα της ύφεσης και της πτώσης της χονδρεμπορικής τιμής», παρατηρεί η φινλανδική Fortum.

Οι τιμές αυτές έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το 2010, στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς η εγκατεστημένη ηλεκτροπαραγωγική ισχύς αυξάνεται έναντι ασθενούς ζήτησης στην αγορά. Την ίδια στιγμή, τα κόστη της λιγνιτικής παραγωγής ανέρχονται σε 28,70 ευρώ ανά μεγαβάτ και αυτά της παραγωγής με αέριο σε 53 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για μείωση της τιμής ακόμα και στα 20 ευρώ εφόσον συνεχιστεί η δυναμική επέκταση των αιολικών.

Σύμφωνα με το Reuters, η Δανία και η Φινλανδία διαθέτουν 11 γιγαβάτ συμβατικών μονάδων. Η Δανία έχει θέσει στόχο για παύση της λειτουργίας τους ως το 2030, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της αποκλειστικά με ΑΠΕ. Στη γειτονική Σουηδία, τα αιολικά βρίσκονται σήμερα στο 8% και η εγκατεστημένη ισχύς στα 5 γιγαβάτ, με στόχο να φτάσει τα 7 γιγαβάτ ως το 2017.

Οι παραπάνω εξελίξεις επηρεάζουν τις εταιρείες ηλεκτρισμού και στην περιοχή της Βαλτικής, καθώς τα δίκτυα γίνονται πιο αλληλοσυνδεδεμένα. Η εσθονική Eesti Energia είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 30% στο α’ εξάμηνο μετά την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης με την Φινλανδία. Αντίστοιχα, η Λιθουανία σκοπεύει να κλείσει μονάδες φ. αερίου 900 μεγαβάτ ως το 2016 επειδή είναι ασύμφορες.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr