Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Μια νέα θεατρική γειτονιά "γεννιέται"

Θεσσαλονίκη: Μια νέα θεατρική γειτονιά Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν οι τρεις ογκώδεις θεατρικοί χώροι του ΚΘΒΕ (θέατρο ΕΜΣ, Βασιλικό και Μονή Λαζαριστών), το μικρότερο (χωρητικότητας περίπου 200 - 220 θεατών) θέατρο "Αυλαία", στο τέλος της οδού Τσιμισκή (πλατεία ΧΑΝΘ), δύο μικροί, υπόγειοι θεατρικοί χώροι ακριβώς απέναντι (το θέατρο και το Στούντιο "ΟΡΑ"), το επίσης μικρό θέατρο "Ακτίς Αελίου", ψηλά στην οδό Χριστοπούλου (κάθετο στην ανηφόρα της Ιασονίδου και κοντά στην οδό Αγ. Δημητρίου), ένας ακόμη μικρός θεατρικός χώρος, "Έξω απ' τα τείχη" (στην αρχή της Ευαγγελίστριας) και κάποιοι άλλοι αυτοσχέδιοι (υπόγειοι ή σε... ορόφους πολυκατοικιών του παλιού εμπορικού κέντρου της πόλης - πρώην βιοτεχνίες, θύματα κι αυτές της προ κρίσης εποχής), που ανοιγοκλείνουν, λόγω... έλλειψης προδιαγραφών ή θεατρικών σχημάτων.

Το θέατρο "Αμαλία" στην ομώνυμη οδό (στα ανατολικά του κέντρου) έκλεισε και η ιστορική "Πειραματική Σκηνή της Τέχνης" έμεινε άστεγη- και φέτος άπραγη. Ο χώρος των "Νέων Μορφών" της δεκαετίας του '90 έκλεισε κι αυτός, οι μικροί θεατρικοί χώροι λείπουν, οι θίασοι -ντόπιοι και φιλοξενούμενοι- αναζητούν απεγνωσμένα χώρους για την παρουσίαση των παραγωγών τους σε κινηματο-θέατρα του κέντρου.

Και ξαφνικά... σ' έναν μικρό δρόμο - λιγότερο από 200 μέτρα μήκος- σ' ένα στενό γκρίζο, ανήλιαγο σχεδόν, που ενώνει την πυκνοκατοικημένη και πολυ-ανασκαμμένη (για τις εργασίες του Μετρό) οδό Δελφών με τη λεωφόρο Βασ. Όλγας (της... Ρωσίδας βασίλισσας), που με κεφαλή -το μικρότερο διάστημα- την οδό Βασ. Γεωργίου, του δολοφονηθέντα στη Θεσσαλονίκη συζύγου της, συνεχίζει ως τις παρυφές του ανατολικού δήμου της Καλαμαριάς...

Εκεί, λοιπόν, στην αρχή της πρώην περίφημης "Λεωφόρου των Εξοχών", που σήμερα στοιχειώνει καθ' όλο το μήκος της από ενοικιαστήρια και πωλητήρια για τα κλειστά μήνες τώρα ισόγεια- πρώην εμπορικά καταστήματα, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, κομμωτήρια, σούπερ μάρκετ, γραφεία τελετών, ιστορικά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία, σειρά από... στάσεις των λεωφορείων της "κάτω γραμμής"- σ' αυτόν τον μικρό, άσημο δρόμο, ο περιπατητής αντικρίζει τρία θέατρα!

Είναι η οδός Αλεξάνδρου Φλέμινγκ (μετονομασία της οδού Μωυσή Μισραχή, προς τιμήν του Εβραίου γιατρού)... Στην έναρξή της, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας, η οδός Φλέμινγκ "περιβάλλεται" από το ογκώδες, γκρίζο και εγκαταλειμμένο πλέον -μετά και την αναστολή λειτουργίας του Ιταλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης πριν από λίγους μήνες- κτίριο του ιταλικού κράτους και ένα πολυώροφο ξενοδοχείο, στο ισόγειο του οποίου στεγαζόταν μέχρι προ δεκαετίας περίπου, ο κινηματογράφος "Μετροπόλιταν" (ακολούθησε κι αυτός την προδιαγεγραμμένη πορεία της μετατροπής σε σούπερ μάρκετ, το οποίο ωστόσο έκλεισε νωρίς).

Στο πέρας της (στον αριθμό 17 της οδού Φλέμινγκ) βρίσκεται το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορίας κτίριο του μοναδικού σήμερα εβραϊκού σχολείου της Θεσσαλονίκης- του "Ταλμούδ Τορά Αγκαδόλ"". Δίπλα σχεδόν στο εβραϊκό σχολείο, κατεβαίνοντας την οδό Φλέμινγκ από τη δεξιά πλευρά, στη γωνία με έναν μικρό παράδρομο- την οδό Μισραχή (Νέα Μισραχή, καθώς ονομάστηκε έτσι για να κρατηθεί το όνομα του Εβραίου γιατρού)- βρίσκεται και λειτουργεί αδιάλειπτα, από την πρώτη χρονιά του 21ου αιώνα, ένα "άλλο" θέατρο.

Η εικόνα του (ένα παλιό διώροφο νεοκλασικό, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ακμάζουσα μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εβραϊκή κοινότητα της πόλης) παραπέμπει περισσότερο σε σπίτι απ' ό,τι σε εργοτάξιο τέχνης. Είναι το "θέατρο Φλέμιγκ"- μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός σύλλογος, με την επωνυμία "Οργανισμός Θεατρικής Συμφωνίας". Ιδρύθηκε το 1999 από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό του ΚΘΒΕ Γρηγόρη Μήττα, που μαζί με τη βραβευμένη συγγραφέα Καρίνα Ιωαννίδου μετεξέλιξαν τον συγκεκριμένο χώρο σε φυτώριο πολιτισμού.

Στην απέναντι πλευρά του δρόμου -στον αριθμό 15 της οδού Φλέμινγκ- εκεί που στις δεκαετίες του '80 και '90 στην πόλη στεγαζόταν η θρυλική ταβέρνα - μπουάτ "Δέκα βήματα στην άμμο" -εργαστήριο και αποθήκη αργότερα- λειτουργεί από... αύριο ένα καινούργιο θέατρο. Το θέατρο "Τ" (όπως Τ-heatro ή "Tempo che...passa").

Ο νέος χώρος, που νοικιάστηκε, ανακαινίσθηκε και διαμορφώθηκε με πρωτοβουλία της θεατρικής ομάδας Passatempo (σχηματίστηκε το 2011, με πρωτοβουλία της σκηνοθέτιδας Γλυκερίας Καλαϊτζή κι έχει δώσει έκτοτε αξιόλογα δείγματα θεατρικών παραστάσεων), έχει χωρητικότητα περίπου εκατό θέσεων, τηρεί τις νόμιμες προδιαγραφές λειτουργίας και προβλέφθηκε να είναι προσβάσιμος σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στόχος της ομάδας Passatempo είναι το Θέατρο "Τ" -η λειτουργία του οποίου εγκαινιάζεται αύριο (Σάββατο 18 /10) με την πρεμιέρα της νέας παραγωγής του Passatempo "Έγκλημα και τιμωρία" (σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του έργου του Φιοντόρ Ντοστογιέφκσι από τη Γλ. Καλαϊτζή)- να παρουσιάζει στον χώρο δικές του, αλλά και παραγωγές άλλων θεατρικών σχημάτων καθώς και συνεργασίες με ομόλογα σχήματα των βαλκανικών χωρών, καλλιτεχνικές δράσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια για νέους και παιδιά.

Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκινούν από φέτος στο Θέατρο "Τ" και μαθήματα θεατρικής έκφρασης για ενήλικες και παιδιά.

"Art changes everything" γράφει με λευκά γράμματα στον μαύρο τοίχο του αριθμού 2 της οδού Φλέμινγκ. Είναι η "βιτρίνα" του νέου θεάτρου. Εκεί, που παλιά ήταν η "βιτρίνα" με τις κινηματογραφικές αφίσες των "Προσεχώς" του κινηματογράφου "Μετροπόλιταν". Είναι το ολοκαίνουργιο "Black Box" ("Μαύρο Κουτί"), ένας νέος θεατρικός χώρος, μικρός και πολυμορφικός, ο μοναδικός αντίστοιχης λογικής και σχεδιασμού στην πόλη.

Ο χώρος ανακαινίσθηκε εκ βάθρων, βάφτηκε μαύρος και μετατράπηκε στο ιδανικό "Μαύρο Κουτί" (χωρητικότητας 200 και πλέον θέσεων θεατών) για τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων- και όχι μόνο. Ξεκίνησε τη λειτουργία του προ μηνός σχεδόν και... συνεχίζει. Κάθε Τετάρτη, από τα μέσα Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο θεατρικός επιχειρηματίας που το ανέλαβε, ο χώρος θα παρουσιάζει βραδιές τζαζ με μουσικές ερμηνείες, αλλά και εισηγήσεις για τη φιλοσοφία της τζαζ.

 

Πηγή:http://www.nooz.gr