Επικαιρότητα

Ενεργειακή αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών του Δημοκρίτειου

Ενεργειακή αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών του Δημοκρίτειου ΚΑΠΕ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης συνεργάστηκαν επιτυχώς για την ενεργειακή αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών στην Κομοτηνή, έχοντας ανασκευάσει πέντε κτίρια επιφάνειας 13.000 τ.μ., με 630 δωμάτια για 700 φοιτητές!

Τέτοιες ειδήσεις είναι πάντα εξαιρετικά ευχάριστο να τις ακούει κανείς. Αποδείξεις πως η πράσινη ανάπτυξη έχει έρθει για τα καλά και στη χώρα μας παρουσιάζονται πλέον καθημερινά. Ωστόσο, όταν αυτές αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι φοιτητές που χρειάζεται να διαμένουν στις εστίες, δίνουν μια επιπλέον νότα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Στα πέντε κτήρια, μετά τις ενεργειακές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Σεπτέμβριο 2013 έως τον Ιούνιο 2014, η ενεργειακή απόδοση βελτιώθηκε κατά 1-2 βαθμίδες και η εξοικονόμηση ενέργειας έφθασε το 35-40%. Οι εργασίες περιλάμβαναν:

- Εξωτερική θερμομόνωση όψεων και πιλοτών

- Ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες, για ζεστό νερό

- Αντικατάσταση ενεργοβόρων λαμπτήρων

- Συστήματα ελέγχου θέρμανσης

- Εγκατάσταση εξοπλισμού μέτρησης και καταγραφής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, θερμοκρασιών και κατανάλωσης νερού

- Εγκατάσταση οθόνης προβολής ενεργειακών δεδομένων στη Φοιτητική λέσχη

- Επιδεικτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγη και αυτόνομου Φ/Β στύλου φωτισμού.

Τα ενεργειακά αποτελέσματα πριν και μετά τις παρεμβάσεις παρακολουθούνται καθ΄όλη τη διάρκεια του έργου μέσω μετρητικού εξοπλισμού και αναλύσεων. Παράλληλα με την εξοικονόμηση ενέργειας, χάρις στις παραπάνω εργασίες βελτιώθηκαν οι συνθήκες θερμικής άνεσης και ποιότητας διαβίωσης για τους φοιτητές που φιλοξενούνται στις εστίες. Μειώθηκε το λειτουργικό κόστος των κτηρίων για ενεργειακές δαπάνες και βελτιώθηκε το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν μέσω του έργου «Ενεργειακή Αποδοτικότητα σε Κοινωνικές Κατοικίες στη Μεσόγειο»-ELIHMED, στο πλαίσιο του Στρατηγικού έργου MED, στο οποίο μετέχουν 7 Μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Μάλτα, Κύπρος, Ελλάδα, Σλοβενία, Ισπανία) και 18 εταίροι. Ο συνολικός προϋπολογισμός υπερβαίνει τα €9 εκατομμύρια. Το κόστος δράσεων του ελληνικού πιλοτικού έργου ανήλθε στις 800.000€ και η ολοκλήρωση του συνδυάσθηκε με μια σειρά από παράλληλες ενέργειες:

- Εγκατάσταση από το Δήμο Κομοτηνής, κάδων ανακύκλωσης στο χώρο των εστιών και ενημέρωση των φοιτητών για τρόπους μείωσης / ανακύκλωσης απορριμμάτων

- Εγκατάσταση, μέσω χορηγίας, μεταλλικών κάδων και παγκακιών στον εξωτερικό χώρο

- Δράσεις ενημέρωσης και ενεργού συμμετοχής των φοιτητών π.χ. ημέρες εθελοντισμού για ποιοτική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.

 

Πηγή:http://www.4green.gr