Επικαιρότητα

Φινλανδία: Μανιτάρια και μούρα που αξίζουν «χρυσάφι»

Φινλανδία: Μανιτάρια και μούρα που αξίζουν «χρυσάφι» «Το δάσος δεν είναι μόνο ξυλεία: μανιτάρια, μούρα, ξηροί καρποί και άλλα δώρα της φύσης, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη βιο-οικονομία δασικών περιοχών Όμως πως μπορεί να βοηθήσει η επιστήμη;» μεταδίδει ο απεσταλμένος μας στη Φινλανδία, Ντένις Λοκτιέρ.

Είναι μια εξαιρετική σεζόν για όσους μαζεύουν μανιτάρια και μούρα στο δάσος Καρέλια. Επιστήμονες που εργάζονται σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα έχουν αναπτύξει ένα σύστημα μέτρησης. Οι ερευνητές υπολογίζουν αν η σοδειά είναι καλή και αν αξίζει οι κυνηγοί μανιταριών να βγουν στο δάσος.

«Το σύστημα πληροφόρησης είναι πραγματικά χρήσιμο, γιατί οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν πότε να πάνε δάσος για να μαζέψουν μανιτάρια και μούρα. Είτε για το σπίτι τους, είτε για να τα πουλήσουν σε εταιρείες, κάτι που δεν φορολογείται στη Φινλανδία» δήλωσε στην κάμερα του euronews ο Κάουκο Σαλό, ερευνητής του Φιλανδικού Ινστιτούτου Δασών.

Τα χρήματα μπορεί να μην μεγαλώνουν σε δέντρα, όμως η αξία των άγριων μούρων, μανιταριών και ξηρών καρπών στην αγορά υπερβαίνει τα 2.500.000 ευρώ. Η αύξηση αυτού εισοδήματος αποτελεί στοίχημα για τηνεπιστήμη.

«Ψάχνουμε να δούμε τις αντοχές και τις δυνατότητες ενός δάσους, ώστε να δώσουμε τις σωστές συμβουλές σε όσους διαχειρίζονται δασικές εκτάσεις. Στόχος είναι να παράγουμε περισσότερα μανιτάρια και βατόμουρα».

Για πάνω από 50 χρόνια, η οικογενειακή επιχείρηση στο Ζοένσου αγοράζει φρεσκοκομμένα μανιτάρια και μούρα που μαζεύουν οι ντόπιοι. Ένα κιλό μανιτάρια στοιχίζει περίπου 4 ευρώ ή και περισσότερο, ανάλογα με τη χρονιά.

Η εταιρεία συνεργάζεται με ερευνητές που αναζητούν καινοτόμες ιδέες. Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξαρτώνται λιγότερο από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες.

«Η καλλιέργεια μανιταριών και μούρων εξαρτάται από τη βροχή και τη θερμοκρασία. Οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Οπότε αφιερώνεις μια μέρα και ελπίζεις για το καλύτερο» υποστηρίζει η Μάρζα Παιβανούρμι, ιδιοκτήτρια της επιχείρησης «Tuote ja Vihannes Ky».

Οι ερευνητές εργάζονται για να βελτιώσουν ολόκληρη η αλυσίδα, δηλαδή από το δάσος στον πελάτη. Ψάχνουν για ιδέες που θα βοηθήσουν ιδιοκτήτες γης, ιδιώτες και επιχειρήσεις να αυξήσουν το εισόδημα τους από τα δώρα του δάσους.

«Στην Ευρώπη, υπάρχουν πολλά καλά παραδείγματα αξιοποίησης δασών. Μελετάμε αυτές τις περιπτώσεις και προσπαθούμε να μεταφέρουμε τις γνώσεις μας στις περιοχές με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Φυσικά, έχουμε να κάνουμε με ένα συγκεκριμένο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Οπότε δεν μπορείς να περιμένεις, κάτι που λειτουργεί εδώ στη Φινλανδία, να εφαρμοστεί στη Νότια Ισπανία, ή τη Σερβία. Εμείς απλά προσπαθούμε να δείξουμε ποιες δυνατότητες υπάρχουν» δήλωσε ο περιβαλλοντολόγος Ρόμπερτ Μαβσάρ.

Η αξία των προϊόντων μπορεί να αυξηθεί, αν η επεξεργασία ολοκληρωθεί σε τοπικό επίπεδο.

Μια εταιρεία, αλέθει μούρα και τα πουλάει σε καταστήματα, που τα αναμιγνύουν με γιαούρτι ή άλλα τρόφιμα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως μπορεί να βελτιωθεί η σήμανση των προϊόντων, κάτι που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

«Με το υπάρχον σύστημα πιστοποίησης δεν μπορούμε να ονομάσουμε δασικά προϊόντα ως “βιολογικά”. Οπότε αυτό είναι κάτι που μπορεί να βελτιωθεί» υποστήριξε ο Κάρι Κολγόνεν, διευθύνων σύμβουλος της «Nordic Vitality».

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα δώρα της φύσης. Η δασική έρευνα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά, στην πράσινη οικονομία, αλλά και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Πηγή:http://www.real.gr