Επικαιρότητα

Οικοτουρισμός στη Στροφυλιά μέσω birdwatching

Οικοτουρισμός στη Στροφυλιά μέσω birdwatching Αν και στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερο αγαπητό χόμπι, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γίνονται έντονες προσπάθειες από συγκεκριμένους φορείς να διαδοθεί η παρατήρηση πουλιών (birdwatching) ως μια από τις ανερχόμενες μορφές του εναλλακτικού τουρισμού. Στόχος του ορνιθοτουρισμού η οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη και το κοινωνικό όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλα τα σημεία του πλανήτη ασχολούνται με το birdwatching μέσω έρευνας, μελέτης, προστασίας των άγριων ειδών και αναψυχής. Είναι μία ευχάριστη και δημιουργική ασχολία που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, κερδίζοντας όλο και περισσότερους φισιοδίφεις και οικοτουρίστες.

Το παράκτιο μεσογειακό πευκοδάσος της Στροφυλιάς με τους παρακείμενους υγροτόπους της Δυτικής Αχαΐας (λιμνοθάλασσα Πρόκοπος, Καλογριάς, έλος Λάμιας κτλ) και όλο το σύμπλεγμα του εθνικού πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς ενδείκνυται απόλυτα για birdwatching μιας και η ποικιλομορφία των βιοτόπων της, η πλούσια ορνιθοπανίδα με τα σπάνια είδη πουλιών αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό για παρατήρηση.

Η πρόσβαση για παρατήρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε υπερυψωμένα σημεία των υγροτόπων όπως σε παρατηρητήρια τα οποία είναι κατάλληλα για τον αρχάριο αλλά και για τον απαιτητικό παρατηρητή πουλιών. Είναι μια δραστηριότητα για όλες τις εποχές του χρόνου και ιδιαίτερα την άνοιξη που τα πουλιά βρίσκονται στην διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Στη περιοχή διαχειμάζουν πολλά υδρόβια από το Νοέμβριο έως και το Φεβρουάριο και είναι σημαντικός σταθμός κατά την διάρκεια της μετανάστευσης και χώρος φωλιάσματος. Προσοχή όμως γιατί ο σωστός birdwatcher δεν σέβεται μόνο τα πουλιά και τις φωλιές τους αλλά και τους βιοτόπους τους.

Πολλά είδη που έχουν καταγραφεί στη λίστα περιλαμβάνονται ως αυστηρά προστατευόμενα είδη στην κοινοτική οδηγία 79/409 «για την διατήρηση των άγριων πουλιών». Κορμοράνοι που λιάζονται με ανοιχτές τις φτερούγες, ερωδιοί όπως λευκοτσικνιάδες να τρέφονται περπατώντας αργά στα ρηχά νερά, σταχτοτσικνιάδες να στέκονται σε ψηλά δέντρα, ποταμογλάρονα που ψαρεύουν με μεγάλη επιδεξιότητα και να βουτάνε σε ελεύθερη πτώση με το ράμφος, ποταμοσφυρίχτες, καλαμοκανάδες, αρπακτικά όπως καλαμόκιρκοι να αναζητούν την τροφή τους πάνω από τους καλαμιώνες ψάχνοντας να αιφνιδιάσουν κάποιο απρόσεκτο πουλί ή να πετύχουν καμία τραυματισμένη φαλαρίδα, γερακίνες, νανοβουτηχτάρια να εντυπωσιάζουν με τα εκπληκτικά μακροβούτια τους, σκουφοβουτηχτάρια, καστανοκέφαλοι γλάροι σε κοπάδια, ασημόγλαροι, νερόκοτες και πάπιες γκισάρια, κοκκινολαίμηδες και καρακάξες να λειτουργούν ανάλογα με την περίσταση.

Η περιοχή ενδείκνυνται για εναλλακτικό τουρισμό συνδυάζοντας την οικοτουριστική ανάδειξη της συμβάλλοντας παράλληλα στη βιώσιμη και οικονομική τοπική ανάπτυξη της Δυτικής Αχαΐας κατά τη διάρκεια όλου του έτους καθώς και στην κατεύθυνση της προστασίας μέσω της αειφορικής διαχείρισης της βιοποικιλότητας.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Διονύσης Μαμάσης Περιβαλλοντολόγος-Χαρτογράφος M.Sc.. info@mamasis.gr

 

Οικοτουρισμός στη Στροφυλιά μέσω birdwatching

Οικοτουρισμός στη Στροφυλιά μέσω birdwatching