Επικαιρότητα

Διακοφτό, ταξίδι με τον οδοντωτό

Διακοφτό, ταξίδι με τον οδοντωτό Παραθαλάσσια κωμόπολη της Αχαΐας με παραθεριστική κίνηση, το Διακοφτό, στην περιοχή της Αιγιάλειας, είναι γνωστό κυρίως ως η αφετηρία της διαδρομής με τον περίφημο οδοντωτό σιδηρόδρομο, που καταλήγει στα Καλάβρυτα.

Η πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού, το εμπορικό κέντρο του Διακοφτού, συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση, ενώ το λιμανάκι της κωμόπολης αποτελεί καταφύγιο για μικρά αλιευτικά σκάφη.

Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοφτού εκτίθεται η ατμομηχανή του Μουτζούρη, του οδοντωτού που έκανε πρώτη φορά τη διαδρομή στο φαράγγι του ποταμού Βουραϊκού, το 1896.

Ο οδοντωτός ξεκινά τη διαδρομή του από το σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοφτού και, ακολουθώντας το φαράγγι του Βουραϊκού, καταλήγει στην ιστορική κωμόπολη των Καλαβρύτων, σε υψόμετρο 750, έχοντας καλύψει μια απόσταση 22 περίπου χιλιομέτρων εντός 1 ώρας.

Τα έργα κατασκευής του δικτύου άρχισαν το 1889, ενώ τα εγκαίνια έγιναν στις 10 Μαρτίου του 1896.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία όπου, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, υπάρχουν μεγάλες κλίσεις. Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός» οφείλεται στα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τους επιτρέπουν να σκαρφαλώνουν σε σημεία της γραμμής με μεγάλες κλίσεις.

Η διαδρομή με τον οδοντωτό προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία, καθώς το τρενάκι διασχίζει ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περνώντας από το φαράγγι του ποταμού Βουραϊκού, τη Ζαχλωρού και το Μεγάλο Σπήλαιο.

Εξάλλου, στην ευρύτερη περιοχή του Διακοφτού, όμορφες παραλίες, όπως η Εγκάλη, η Παραλία Τράπεζας, ο Ελαιώνας (Τρυπιά) και η Ροδιά, συγκεντρώνουν ένα μεγάλο αριθμό παραθεριστών.

 

Πηγή:http://diakopes.in.gr