Επικαιρότητα

Το History Channel προβλέπει πως στην Αμφίπολη είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα

Το History Channel προβλέπει πως στην Αμφίπολη είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα Στο εκτενές ρεπορτάζ του History Channel για τα ευρήματα και την πορεία των ανασκαφών στην Αμφίπολη δίνεται μια ακόμη εκδοχή που επιχειρεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα για τον "ένοικο" του ταφικού μνημείου.

Σύμφωνα με το άρθρο, θαμμένη στην Αμφίπολη που έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα όλου του κόσμου, βρίσκεται η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Ολυμπιάδα.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως οι Καρυάτιδες είναι το εύρημα που δίνει στίγμα για τον τάφο και τον ένοικο. Σύμφωνα με τα επιχειρήματα του Βρετανού διάσημου αιγυπτιολόγου Άντριου Τσαγκ, τα οποία το άρθρο υιοθετεί, οι Καρυάτιδες ενδέχεται να είναι ιέρειες του Διονύσου, που συμμετείχαν στις αποκρυφιστικές τελετές και τα ορφικά μυστήρια με την Ολυμπιάδα.

Παράλληλα αναφέρονται και συμπεράσματα των ερευνητών που υποστηρίζουν ότι στον τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένος ο Ηφαιστίωνας, ο Νέαρχος, ο Κάσσανδρος ή η σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνη.

Συμπερασματικά το άρθρο φιλοξενεί και την άποψη της αρχαιολόγου και καθηγήτριας της Πανεπιστημίου της Αθήνας Ολγας Παλαγγιά η οποία εξακολουθεί να αμφισβητεί την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και επιμένει ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός και όχι μακεδονικός.

«Δεν είναι μακεδονικός τύμβος, γιατί τέτοιου τύπου τύμβοι εμφανίστηκαν μόλις στα μέσα του δευτέρου αιώνα π. Χ. όταν η Μακεδονία ήταν ρωμαϊκή κτήση», αναφέρει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αθήνας στο άρθρο. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως η Αμφίπολη βρίσκεται κοντά στο σημείο που έλαβε χώρα η μεγάλη μάχη των στρατευμάτων του Οκτάβιου Αυγούστου και του Μάρκου Αντώνιου, που κατατρόπωσαν τους δολοφόνους του Ιουλίου Καίσαρα, Βρούτο και Κάσσιο, το 42 π.Χ.

 

Πηγή:http://www.lifo.gr