Επικαιρότητα

Το 0,1% της γεωργικής γης δεσμεύουν τα φωτοβολταϊκά

Το 0,1% της γεωργικής γης δεσμεύουν τα φωτοβολταϊκά Πολύ μικρό ποσοστό των αγροτικών εκτάσεων της Ελλάδας καταλαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΣΕΦ, σήμερα στην Ελλάδα είναι εγκατεστημένα 2.590 μεγαβάτ (MWp) φωτοβολταϊκών, εκ των οποίων τα 2.050 MWp επί εδάφους και τα υπόλοιπα σε στέγες κτιρίων.

Η συνολική έκταση που δεσμεύουν αυτά τα 2.050 MWp (μαζί με τα διάκενα μεταξύ των φωτοβολταϊκών συστοιχιών και την περιμετρική απόσταση ασφαλείας από τα όρια των γηπέδων) είναι περίπου 40.000 στρέμματα, όση δηλαδή είναι η έκταση του Δήμου Αθηναίων.

Η γεωργική έκταση που μένει ακαλλιέργητη είναι 120 φορές μεγαλύτερη από την έκταση που δεσμεύουν τα φωτοβολταϊκά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η γεωργική γη στην Ελλάδα ανέρχεται σε 37 εκατ. στρέμματα, εκ των οποίων καλλιεργούνται τα 32,2 εκατ. στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι τα φωτοβολταϊκά δεσμεύουν το 0,1% της γεωργικής γης ή αλλιώς το 0,03% της έκτασης της χώρας.

Εξάλλου, η προβολή στο οριζόντιο επίπεδο των φωτοβολταϊκών πλαισίων των 2.050 MWp καλύπτει περίπου 12.300 στρέμματα, είναι δηλαδή λίγο μικρότερη από την έκταση του Δήμου Αμαρουσίου στην Αθήνα ή του Δήμου Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη.

Για σύγκριση, η έκταση που καταλαμβάνουν οι λιγνιτικοί σταθμοί και τα λιγνιτωρυχεία είναι, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, 253.000 στρέμματα, είναι δηλαδή 6,3 φορές μεγαλύτερη από την έκταση που δεσμεύουν τα φωτοβολταϊκά.

Κατανάλωση νερού

Για τον καθαρισμό των φωτοβολταϊκών πλαισίων απαιτούνται κατά μέσο όρο 0,114 m3 νερού ανά παραγόμενη MWh [2]. Η ποσότητα αυτή είναι 24 φορές μικρότερη ανά παραγόμενη MWh από ένα λιγνιτικό σταθμό (π.χ. του ΑΗΣ Καρδιάς όπου απαιτούνται 2,75 m3 νερού ανά παραγόμενη MWh).

Το 2013 παρήχθησαν 3.648.101 MWh από τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά (14.417 πάρκα και 41.217 οικιακά συστήματα), δηλαδή απαιτήθηκαν περίπου 415.883 m3 νερού για τον καθαρισμό των φωτοβολταϊκών, όσο δηλαδή καταναλώνουν ετησίως 4.240 νοικοκυριά .

Αποσόβηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Στις θετικές περιβαλλοντικές επιδόσεις των φωτοβολταϊκών, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά το 2013 αποσόβησε την έκλυση περίπου 2,7 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (www.helapco.gr) είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2002 από τις σημαντικότερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή εξοπλισμού, την εμπορία, εγκατάσταση και συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Εργάζεται για τη γοργή και ουσιαστική ανάπτυξη μιας υγιούς και βιώσιμης αγοράς φωτοβολταϊκών, τη θέσπιση των απαραίτητων κινήτρων και την άρση των εμποδίων που υπάρχουν σήμερα στην αξιοποίηση του εθνικού καυσίμου της χώρας, της ηλιακής ακτινοβολίας. Έχει συμβάλει τα μέγιστα στη θέσπιση εγγυημένων τιμών πώλησης της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας (feed-in-tariffs), στη θέσπιση ειδικών κινήτρων για τα οικιακά φωτοβολταϊκά και στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης.

 

Πηγή:http://www.agronews.gr