Επικαιρότητα

Στην Ελλάδα επιστρέφει το κύπελλο του Σπύρου Λούη χάρη στο ίδρυμα Νιάρχου!

Στην Ελλάδα επιστρέφει το κύπελλο του Σπύρου Λούη χάρη στο ίδρυμα Νιάρχου! Η προσπάθεια να σωθεί ο πλανήτης μας είναι διαρκής και δυσχεραίνει όσο η ανάπτυξη και η αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων συμβαίνει παγκοσμίως. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε, να προασπίζουμε το περιβάλλον και να συντηρούμε τη φυσική μας κληρονομιά. Τέτοια νοείται κάθε τι που άπτεται της ιστορίας και της κληρονομιάς των λαών μας.

Μια κίνηση πραγματικά αξιέπαινη προς την κατεύθυνση αυτή πραγματοποίησε χθες το ίδρυμα Νιάρχου, που σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, απέκτησε το ασημένιο κύπελλο του Σπύρου Λούη, κατά τα δημοπρασία που διενεργήθηκε από τον οίκο "Κρίστις" στο Λονδίνο. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" επισημαίνει ότι το κύπελλο που απονεμήθηκε στον νικητή του Μαραθωνίου Δρόμου, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα εκτεθεί μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού που κατασκευάζει και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ασημένιο κύπελλο, το οποίο έβγαλε σε δημοπρασία ο εγγονός του θρυλικού Ολυμπιονίκη, πωλήθηκε αντί 544.000 ευρώ.

Για το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, ή τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 144.000ευρώ ενώ η αξία του κυπέλλου αρχικά υπολογιζόταν από τον Οίκο Κρίστις στα 253.000.

Τα τελευταία 2 χρόνια ο εγγονός του Σπύρου Λούη προσέφερε το Κύπελλο προς πώληση στις αρμόδιες ελληνικές αρχές έναντι 100 χιλιάδων ευρώ χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε ότι ο δήμος είχε ενημερώσει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για το θέμα πριν από ένα μήνα , ζητώντας τους να συνδράμουν το δήμο στον αγώνα του για την απόκτηση του κυπέλλου. «Είχαν απαντήσει ότι θα το κοιτάξουν, ωστόσο ομολογώ ότι με τη σημερινή τους κίνηση μας αιφνιδίασαν. Είμαστε όμως απόλυτα ικανοποιημένοι με την έκβαση της υπόθεσης».

Εμείς δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε το ίδρυμα Νιάρχου για τη σπουδαία αυτή κίνηση που επαναφέρει το σπουδαίο αυτό πολιτιστικό μας κειμήλιο στον τόπο που ανήκει….στην Ελλάδα μας!