Επικαιρότητα

Μαυροβούνιο: Η χώρα που δεν έχει ανάγκη το ρωσικό αέριο

Μαυροβούνιο: Η χώρα που δεν έχει ανάγκη το ρωσικό αέριο Τη στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές πηγές για να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές ρωσικού αερίου, το Μαυροβούνιο είναι μια από τις λίγες που δεν έχει ανάγκη τις προμήθειες από τη Ρωσία.

Η χώρα χαρακτηρίζεται από το ορεινό της έδαφος, το οποίο προσφέρει ένα τεράστιο δυναμικό για παραγωγή ενέργειας με υδροηλεκτρικές μονάδες. Η συγκεκριμένη πηγή ενέργειας καλύπτει σήμερα το 65% της ηλεκτροπαραγωγής, μέσω δύο μεγάλων μονάδων που βρίσκονται στο Νίκσιτς και στο Πλουζίν. Η πρώτη παράγει 807 γιγαβατώρες ετησίως, ενώ η δεύτερη 640.

Παράλληλα, υπάρχει και ένας αριθμός μικρότερων υδροηλεκτρικών, συνολικής ισχύος 8,92 MW.

Σύμφωνα με τον Άντον Λιούκοβιτς, σύμβουλο του υπουργείου Οικονομικών του Μαυροβουνίου, η χώρα έχει στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο δυναμικό. Ο ίδιος εκτιμά ότι η ισχύς που χρησιμοποιείται σήμερα στα υδροηλεκτρικά είναι μόλις το 17% του συνόλου που θα μπορούσε να παραχθεί θεωρητικά. Επίσης, η χώρα έχει στόχο 33% για τις ΑΠΕ με άξονα το 2025.

Όσον αφορά το αέριο, αυτό δεν έχει σήμερα καμία θέση στην αγορά ηλεκτρισμού του Μαυροβουνίου. Πέρα από τα υδροηλεκτρικά, τις υπόλοιπες ανάγκες καλύπτει μια μονάδα με άνθρακα, καθώς και διάφορες μονάδες βιομάζας. Ο Λιούκοβιτς τόνισε ότι στο μέλλον ενδέχεται να εισάγει η χώρα αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο για την δημιουργία μιας νέας αγοράς.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr