Επικαιρότητα

To αιολικό πάρκο "stealth" δεν θα επηρεάζει τη λειτουργία των ραντάρ!

To αιολικό πάρκο Η Γαλλική εταιρεία παραγωγής ενέργειας EDF ενώνει τις δυνάμεις της με την κατασκευάστρια ανεμογεννητριών VESTAS προκειμένου να κατασκευάσουν αιολικό πάρκο, η λειτουργία του οποίου δεν θα δημιουργεί προβλήματα στα αμυντικά ραντάρ.

Το “Ensemble Eolien Catalan” βρίσκεται στην επαρχία Περπινιόν στη Γαλλία, έχει ισχύ 96MW, και αποτελεί το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας.

Πρόκειται για παγκόσμια πρεμιέρα της τεχνολογίας αυτής, όπως ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι της EDF, ενώ ταυτόχρονα η επαναστατική αυτή τεχνολογία θα καταστήσει ικανή την αδειοδοτική απεμπλοκή μεγάλου πλήθους αιολικών πάρκων ανά τον κόσμο τα οποία δυνητικά δημιουργούν παρεμβολές στα αμυντικά συστήματα και ραντάρ.

Οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών γνωρίζοντας το πρόβλημα επενδύουν σημαντικότατα ποσά κατά την έρευνα τους με σκοπό να μειώσουν την επίδραση των πτερυγίων στα ραντάρ.

Σήμερα, η VESTAS ισχυρίζεται ότι τα πτερύγια της έχουν ελαχιστοποιήσει την επίδραση τους στα ραντάρ κάνοντας χρήση ειδικής τεχνολογίας στο εξωτερικό περίβλημα των πτερυγίων.

Η ονομασία "stealth" που αποδόθηκε στο αιολικό πάρκο, έχει να κάνει με τις τεχνολογίες αυτές οι οποίες είναι όμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στο ομώνυμο πολεμικό αεροσκάφος το οποίο και δεν είναι διακριτό από τα ραντάρ!

Ήδη οι πρώτες δοκιμές στη Γαλλία έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα, όμως για να μπουν σε επίσημη εμπορική παραγωγή, ειδικότερα για τις πολύ αυστηρές αγορές των Η.Π.Α και της Μ. Βρετανίας, πρέπει να παρέλθει ένας εύλογος χρόνος που εκτιμάται στα 2 έτη.

Στη Γαλλία μόνο, 6.000 MW αιολικών πάρκων δεν μπορούν να υλοποιηθούν λόγω της δυνητικής τους επιρροής σε στρατιωτικά και μετεωρολογικά ραντάρ. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι μια επιτυχής εφαρμογή της νέας τεχνολογίας μπορεί να δώσει τεράστια ώθηση στην βιομηχανία των ανεμογεννητριών και την παράγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε.

 

To αιολικό πάρκο

To αιολικό πάρκο