Επικαιρότητα

Βιώσιμη χωροθέτηση ΑΠΕ στα νησιά, μέσω Ενεργειακών Συνεταιρισμών

Βιώσιμη χωροθέτηση ΑΠΕ στα νησιά, μέσω Ενεργειακών Συνεταιρισμών Στο θέμα της «πράσινης» ενεργειακής επανάστασης, στον τρόπο που οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να συμμετέχουν σε αυτήν και στην βιώσιμη χωροθέτηση μονάδων ΑΠΕ στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας εστίασε η Διεθνής Ημερίδα, με θέμα «Ενεργειακοί Συνεταιρισμοί (ΕΣ): Πώς μπορούν να προωθηθούν ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας», που έλαβε χώρα στη Σίφνο, το περασμένο Σάββατο.

Πρόκειται για Συνεταιρισμούς με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προς όφελος τόσο του περιβάλλοντος όσο και της τοπικής κοινωνίας.

Την Ημερίδα διοργάνωσε ο Ενεργειακός και Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Σίφνου «Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου» (ΣΕΣ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών και Ομίλων Πολιτών Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (RESCoop), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Νέων για τη Βιώσιμη Ενέργεια (Sustainable Energy Youth Network) και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας.

Σε αυτή συμμετείχαν αξιόλογοι εισηγητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη οι οποίοι παρουσίασαν θέματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος και τη συνεισφορά των ΕΣ στην οικονομία, το περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Παράλληλα, παρέθεσαν τις απόψεις και την εμπειρία τους από Ευρωπαϊκούς ΕΣ και από προγράμματα για «βιώσιμη ενέργεια» και συζήτησαν για τις προκλήσεις, τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες προώθησης των ΕΣ στον ευρωπαϊκό νότο και ιδίως στα ελληνικά νησιά. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη συμμετοχής των νέων σε τέτοιου είδους εγχειρήματα.

Ο πρώην Ευρωβουλευτής Πρασίνων Νικόλαος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στο πώς οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να συμμετέχουν στην «πράσινη» ενεργειακή επανάσταση, ενώ το παρών - μέσω skype - έδωσε και ο Χάρης Τσούτσος Αναπληρωτής Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων ο οποίος έκανε λόγο για τη βιώσιμη χωροθέτηση μονάδων ΑΠΕ στα νησιά. Το κοινό με έντονο ενδιαφέρον παρακολούθησε όλες τις ομιλίες και συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση που ακολούθησε.

Η κύρια διοργανώτρια της Ημερίδας ΣΕΣ, με Πρόεδρο τον Απόστολο Δημόπουλο, συστήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 2013 με σκοπό να καλύψει ανάγκες της Σίφνου σε τομείς όπως η «πράσινη» ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος, ο τουρισμός, οι συγκοινωνίες, καθώς και η καλύτερη παραγωγή, τυποποίηση και διακίνηση των Σιφνέικων προϊόντων.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr