Επικαιρότητα

Ανακοινώθηκαν τα περιβαλλοντικά βραβεία GOLDMAN για το 2012!

Ανακοινώθηκαν τα περιβαλλοντικά βραβεία GOLDMAN για το 2012! Τα περιβαλλοντικά βραβεία GOLDMAN είναι θεσμός που φέτος συμπληρώνει 23 χρόνια και έχει ως σκοπό να αναδείξει και να τιμήσει ανθρώπους που μάχονται υπέρ του περιβάλλοντος με πάθος, ρισκάροντας συχνά ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Αποτελεί το πλέον σημαντικό έπαθλο που είναι 150.000$.

Συνήθως τέτοιες πρωτοβουλίες δεν αναδεικνύονται από τα μέσα, αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο Richard N Goldman με την γυναίκα του Rhoda H Goldman θέσπισαν το θεσμό αυτό. Κάθε χρόνο βραβεύεται ένας άνθρωπος από την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τις Νησιωτικές χώρες, τη Βόρεια Αμερική καθώς και τη Νότια-Κεντρική Αμερική.

Το ίδρυμα Goldman αναγνωρίζει και ανταμείβει τις σημαντικές προσπάθειες για την προστασία του πλανήτη μας και του περιβάλλοντος που για παράδειγμα μεταξύ άλλων αφορούν την προστασία ειδών χλωρίδας και πανίδας που τελούν υπό εξαφάνιση, την καταπολέμηση καταστροφικών για το περιβάλλον έργων, τις δράσεις για αειφορία, την άσκηση επιρροής για την προστασία του περιβάλλοντος και τον αγώνα για δικαιοσύνη σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Οι νικητές του επάθλου προέρχονται από διαφορετικές κοινωνίες, ανήκουν σε διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, οι ακαδημαϊκές τους γνώσεις επίσης ποικίλουν...Ένα είναι το κοινό τους χαρακτηριστικό γνώρισμα, ο αγώνας τους για τον πλανήτη. Το έπαθλο σκοπό έχει να κινητοποιήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους προς το σκοπό αυτό, να τους δώσει κίνητρο, συνεπώς να δημιουργηθεί πανστρατιά υπέρ του περιβάλλοντος που τόσο πλουσιοπάροχα μας παρέχεται...κι εμείς τόσο βίαια το καταστρέφουμε.

Η τελετή απονομής των επάθλων διεξήχθη στην όπερα του San Francisco, ενώ σήμερα θα λάβει χώρα η επίσημη τελετή στην Washington όπου οι νικητές θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανισμών, πολιτικούς καθώς και εκπροσώπους του τύπου.

Οι νικητές αξίζουν το σεβασμό μας, αξίζουν όμως επίσης να βρουν σε όλους εμάς μιμητές και συνεχιστές των προσπαθειών τους.

Αφρική: Ikal Angelei

Βραβεύτηκε για τον αγώνα του ενάντια στην κατασκευή του γιγαντιαίου φράγματος Gibe 3 στη λίμνη Turkana, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στον κόσμο λίμνη εντός ερήμου. Η λίμνη είναι σήμερα το καταφύγιο πλήθους ζώων όπως ιπποπόταμοι, ερπετά και ψάρια, ενώ αποτελεί τη μόνη πηγή ζωής για τους τοπικούς αγρότες.

Κίνα: Ma Jun

Δημιούργησε μια διαδικτυακή βάση δεδομένων με ψηφιακό χάρτη στην οποία καταγράφονται όλες οι εταιρείες (κινεζικές και πολυεθνικές) που ρυπαίνουν, και δεν ανταποκρίνονται στην περιβαλλοντική πολιτική του κινεζικού κράτους. Το περιοδικό TIME τον βράβευσε ως έναν από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο!

Ρωσία: Evengia Chirikova

Κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για τον επανασχεδιασμό δρόμου ταχείας κυκλοφορίας που επρόκειτο να διασχίσει τεράστιο δάσος αποξηλώνοντας σημαντικότατο αριθμό δέντρων. Το δάσος αυτό αποκαλείται ο ‘πράσινος πνεύμονας’ της Μόσχας.

Φιλιππίνες: Edwin Gariguez

Ο καθολικός ιερέας Edwin Gariguez, δημιούργησε μια πανίσχυρη ομάδα διαμαρτυρίας ενάντια στην εξόρυξη νικελίου που δυνητικά θα προκαλούσε την καταστροφή της βιοποικιλότητας των δασών, τη μόλυνση των νησιωτικών ποταμών καθώς και την αναγκαστική μετεγκατάσταση αυτόχθονων πληθυσμών.

Η.Π.Α: Caroline Cannon

Ηγείται της κίνησης ενάντια στην εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική, αντιμετωπίζοντας ακόμα και κυβερνητικές πολιτικές. Ο κίνδυνος για μόλυνση των υδάτων παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, ενώ η Αρκτική θάλασσα είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των οικείων πληθυσμών.

Αργεντινή: Sofia Gatica

Έχασε το μόλις 3 ημερών μωρό της από ψεκασμό φυτοφαρμάκων...Έκτοτε ανέλαβε δράση και οργάνωσε κίνημα ενάντια στον ψεκασμό με φυτοφάρμακα. Η κίνησή της οδήγησε την κυβέρνηση στη θέσπιση σχετικού νόμου, ενώ σήμερα αγωνίζεται ενάντια στον ψεκασμό στις καλλιέργειες σόγιας στην περιοχή της.