Επικαιρότητα

Mια αιωρούμενη πόλη στον Πειραιά

Mια αιωρούμενη πόλη στον Πειραιά Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Belleville στο Παρίσι το 2006 και από τότε το δίκτυο Bellastock εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Το HELLAΣTOCK, που διοργανώθηκε την Πέμπτη στον Πειραιά ήταν ουσιαστικά η πρώτη του ελληνική του εκδοχή.

Όλες οι διοργανώσεις του δικτύου Bellastock υλοποιούν την ιδέα της εφήμερης πόλης, μίας πόλης που κατασκευάζεται και έχει διάρκεια ζωής μόνο για το χρονικό διάστημα που διεξάγεται το εργαστήριο, αφήνοντας μηδενικό υλικό αποτύπωμα παρά μόνο την βιωματική εμπειρία συμμετοχής.

Στο πλαίσιο της πόλης αυτής οι συμμετέχοντες πειραματίζονται με βάση πάντα ένα υλικό, κατασκευάζοντας το κατάλυμά τους για το διάστημα του εργαστηρίου και καλούνται να ζήσουν πραγματικά μέσα σε αυτό. Το HELLAΣTOCK είχε θέμα την αιωρούμενη πόλη. οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου πειραματίστηκαν με εφελκυόμενες και αναρτημένες κατασκευές από πανί και σχοινί μέσα σε ένα σκελετό σκαλωσιάς που αναπτύχθηκε δυναμικά και καθ'ύψος.

Η ελληνική εκδοχή της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά ήταν μία διεθνής συνάντηση φοιτητών αρχιτεκτονικής και design καθώς και νέων ερευνητών με 170 συμμετέχοντες από σχολές ανά την Ελλάδα και 10 χώρες της Ευρώπης.

Προηγήθηκε ένα πενθήμερο όπου οι συμμετέχοντες ήλθαν σε επαφή με τις δυνατότητες των υλικών, μέσα από δράσεις, διαλέξεις και δοκιμές, σε συνεργασία με καθηγητές και άλλους εξειδικευμένους επιστήμονες.

Το πενθήμερο pre-week διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. ενώ το κατασκευαστικό τριήμερο στους χώρους της μελλοντικής Πολιτιστικής Ακτής του Ο.Λ.Π, στο λιμάνι του Πειραιά.

Το HELLAΣTOCK θέτει τις βάσεις, με την διοργάνωση της πρώτης αντίστοιχης συνάντησης στην Ελλάδα, τόσο για την δημιουργία όσο και την εδραίωση μίας δυναμικής πλατφόρμας έμπρακτου πειραματισμού και ανταλλαγής ιδεών πάνω σε ζητήματα που αφορούν την αρχιτεκτονική, τον χώρο και την πόλη, βασιζόμενη στην δυναμική των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σχολών Αρχιτεκτονικής.

Ως μέρος του διευρυμένου δικτύου των διοργανώσεων Bellastock, με αφετηρία την ομώνυμη και πρώτη αντίστοιχη πρωτοβουλία στη Γαλλία, το HELLAΣTOCK αντλεί τη δυναμική του από τον διαρκή διάλογο και τη συνεργασία με όλες τις διοργανώσεις-μέλη του δικτύου, προάγοντας την διεθνή συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών.

Για αυτούς τους λόγους έχει ήδη κερδίσει την ενθουσιώδη uποστήριξη της εγχώριας αρχιτεκτονικής κοινότητας καθώς διεξάγεται με την υποστήριξη τόσο της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π., όσο και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

 

Mια αιωρούμενη πόλη στον Πειραιά

Mια αιωρούμενη πόλη στον Πειραιά

Πηγή:http://www.lifo.gr