Επικαιρότητα

Αύξηση 30% της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων στην Ε.Ε.

Αύξηση 30% της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων στην Ε.Ε. Μετά από μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων, οι επίτροποι στις Βρυξέλλες συμφώνησαν σε ένα στόχο αύξησης της ενεργειακής απόδοσης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 30% έως το 2030.

Ο στόχος αυτός χαρακτηρίζεται φιλόδοξος αλλά ρεαλιστικός, σύμφωνα με τον Γκίντερ Έτινγκερ, αντιπρόεδρο της Κομισιόν για θέματα ενέργειας. Ορισμένα κράτη μέλη πίεζαν για έναν ακόμη υψηλότερο στόχο εν μέσω ανησυχίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

«Στόχος μας είναι να δώσουμε το σωστό μήνυμα στην αγορά και να ενθαρρύνουμε περαιτέρω επενδύσεις σε τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας προς όφελος των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Έτινγκερ.

Ώθηση στην επόμενη δεκαετία για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων Σύμφωνα με την Κομισιόν η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων αυξάνεται κατά 1,4% το χρόνο αλλά οι κυβερνήσεις οφείλουν να βρουν τρόπους να επιταχύνουν και να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις ώστε το ποσοστό να αυξηθεί τουλάχιστον στο 2%. Εξάλλου, τα νέα κτίρια χρησιμοποιούν τη μισή ενέργεια σε σχέση με αυτά που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ’80, ενώ οι βιομηχανίες έχουν μειώσει τις ενεργειακές απαιτήσεις τους κατά 19% σε σχέση με το 2001.

«Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, ζητούν φιλόδοξους και δεσμευτικούς στόχους», δήλωσε ο Μπρουκ Ράιλι της οργάνωσης Friends of the Earth.

Ο στόχος προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να μπορέσει να καταστεί δεσμευτικός.

Τα σχέδια αυτά αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας με στόχο την περικοπή κατά 40% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030.

 

Πηγή:http://www.agronews.gr