Επικαιρότητα

Ισλανδία: Έτοιμο να εκραγεί το Μπαρνταρμπούνγκα

Ισλανδία: Έτοιμο να εκραγεί το Μπαρνταρμπούνγκα Όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας έχουν πάρει εδώ και μία εβδομάδα οι αρχές της Ισλανδίας, καθώς το ηφαίστειο Μπαρνταρμπούνγκα φαίνεται έτοιμο να εκραγεί.

Η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο -που είναι ακατοίκητη αλλά αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό - έχει εκκενωθεί και γίνονται συνεχείς περιπολίες από αέρος.

Το Μπαρνταρμπούνγκα, που είναι η δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Ισλανδίας, φτάνει τα δύο χιλιάδες και πλέον μέτρα και είναι το ψηλότερο ηφαίστειο της χώρας.

Βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ισλανδία, κάτω από τον μεγαλύτερο παγετώνα της χώρας, τον παγετώνα Βατναγιοεκούλ και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έκρηξη του ηφαιστείου θα είναι αρκετά ισχυρή και θα διαταράξει τις αεροπορικές μεταφορές τόσο στη βόρεια Ευρώπη όσο και πάνω από τον βόρειο Ατλαντικό.

Γιαυτό, η αρχή πολιτικής αεροπορίας της Ισλανδίας εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο εναέριος χώρος της χώρας θα κλείσει για τα επιβατικά αεροπλάνα προκειμένου να αποφευχθεί το χάος που επικράτησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ. Τότε, εκατοντάδες πτήσεις ματαιώθηκαν και εκατομμύρια επιβάτες παρέμειναν καθηλωμένοι στα αεροδρόμια της βόρειας Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Παράλληλα, αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές ζημίες και στην Ισλανδία λόγω της ηφαιστειακής τέφρας, αλλά και των πλημμυρών από τους παγετώνες.

Μαζί με το γειτονικό Γκρίμσβοτν, το Μπαρνταρμπούνγκα είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της νοτιοανατολικής Ισλανδίας. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις μπορούν να λιώσουν το παγετωνικό κάλυμμα του ηφαιστείου, παράγοντας πλημμύρες προς όλες τις κατευθύνσεις.

 

Πηγή:http://www.news.gr