Επικαιρότητα

To smartphone του μέλλοντος θα φορτίζει με....τον θόρυβο!

To smartphone του μέλλοντος θα φορτίζει με....τον θόρυβο! Φανταστείτε έναν περίπατο από την Πλατεία Συντάγματος μέχρι το τέλος της Ερμού...Περίπατος γεμάτος με εικόνες αλλά και ήχους από τα αυτοκίνητα, τις κόρνες, το πλήθος του κόσμου, τη μουσική από τους πλανόδιους καλλιτέχνες αλλά και από τα café.

Πως θα σας φαινόταν εάν οι θόρυβοι αυτοί μπορούν να φορτίζουν το κινητό σας τηλέφωνο? Μάλιστα, διαβάσατε καλά...Το σενάριο αυτό μπορεί σύντομα να γίνει πραγματικότητα χάρη σε επιστήμονες από την εταιρεία κινητών τηλεφώνων NOKIA αλλά και του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου. Η ομάδα αυτή πέτυχε πλήρη φόρτιση κινητού τηλεφώνου χρησιμοποιώντας νανοκαλώδια από οξείδιο του ψευδαργύρου τα οποία μετατρέπουν τις μικροδονήσεις που προκαλούνται από τον θόρυβο σε ηλεκτρική ενέργεια!

Πρόκειται για το πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο. Μπορεί να ακούγεται τελείως παράλογο, όμως είναι πλέον γεγονός πως η νέα τεχνολογία μπορεί να μετατρέψει σε ενέργεια ακόμα και τον θόρυβο!

Οι ερευνητές ψέκασαν ένα στρώμα οξειδίου του ψευδαργύρου πάνω σε ένα πλαστικό φύλλο. Με τη χρήση κατάλληλων χημικών δημιούργησαν έναν νανο αγωγό. Ο αφωγός αυτός έρχεται σε επαφή με 2 φύλλα αγωγών αλουμινίου που αντικαθιστούν το πανάκριβο χρυσό και έχουν την ιδιότητα να ανταποκρίνονται άμεσα στον θόρυβο με δονήσεις.

Εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα σε μεγαλύτερη κλίμακα και τύπους κινητών τηλεφώνων τότε θα μπορούμε απρόσκοπτα να διευρύνουμε κατά πολύ τη χρήση και λειτουργεία των smartphones, και αναμφίβολα θα πρόκειται για μια επανάσταση στον χώρο της τεχνολογίας και της ενέργειας μικρής ισχύος!