Επικαιρότητα

ΦΑΡΜΑ- SUPER MARKET

ΦΑΡΜΑ- SUPER MARKET Πίσω από την βικτοριανή πρόσοψη ενός μεγάλου καταστήματος στην καρδιά της Cockney East End του Λονδίνου, σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, ανάμεσα σε συμβατικά καταστήματα λιανικής πώλησης, κρύβεται το πρώτο σούπερ μάρκετ - φάρμα του κόσμου. Στην ταράτσα βόσκουν κοτόπουλα. Στο εσωτερικό υπάρχουν δεξαμενές όπου διαβιούν ψάρια. Στο υπόγειο φυτρώνουν μανιτάρια. Στο θερμοκήπιο υπάρχουν φρούτα και στις υδροπονικές γούρνες μεγαλώνουν ατελείωτες σειρές από βότανα και σαλάτες.

"Χώροι όπως η FARM μπορούν να επανασυνδέσουν τους ανθρώπους με την τροφή τους» υποστηρίζει ο μηχανικός και συνιδρυτής του παράξενου αυτού σούπερ-μάρκετ Paul Smyth. Το εσωτερικό του καταστήματος μοιάζει περισσότερο ως εργαστήριο.

Λευκά, χαμηλής ενέργειας, φώτα διευκολύνουν την ανάπτυξη των λαχανικών, υποκαθιστώντας τον ήλιο. Η εμπορική επιτυχία είναι μέτρια, αλλά αυτό δεν απογοητεύει τους δημιουργούς της επιχείρησης, οι οποίοι υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να είναι η αρχή για μια ριζοσπαστική προσέγγιση στην οικολογικά βιώσιμη γεωργία. "Αν η καλλιέργεια τροφίμων γίνεται εκεί όπου καταναλώνονται, θα απαιτείται λιγότερη ψύξη, μικρότερη κατανάλωση καυσίμων για μεταφορές” υπογραμμίζει ο κ. Smyth, υπενθυμίζοντας ότι η βιομηχανία τροφίμων είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία 30% των συνολικών ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο.

«Το σημερινό σύστημα παραγωγής τροφίμων βασίζεται στο πετρέλαιο σε όλα τα επίπεδα», λέει ο Δρ Martin Caraher, καθηγητής Πολιτικής Τροφίμων και Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Κατά τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) το 65% έως 85% της ρύπανσης που συνδέεται με την παραγωγή τροφίμων, προκαλείται μετά από το αγρόκτημα. "Αυτός είναι ο λόγος που καθιστά έργα όπως η FARM απολύτως ζωτικής σημασίας σε ένα ευρύ φάσμα βιώσιμων συστημάτων γεωργίας και πρέπει να έχει συνέχεια», υποστηρίζει ο Olivier de Schutter, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ. Κατά την άποψή του, το γεγονός ότι τα τρόφιμα παράγονται συχνά χιλιάδες μίλια μακριά από εκεί όπου ζουν οι περισσότεροι καταναλωτές αντιπροσωπεύει ένα παράλογο σύστημα, τόσο από οικολογική, όσο και οικονομική άποψη. Τα τρόφιμα που καταναλώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόνο, ταξιδεύουν 30 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα το χρόνο και προσθέτουν 19 εκατ. τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα !

Πάντως όλοι συμφωνούν ότι ακόμη και αν πρωτοβουλίες όπως η FARM αυξηθούν είναι απίθανο να επιλύσουν το ζήτημα της διατροφής των τροφίμων από μόνες τους. Η μεταρρύθμιση στη γεωργία είναι μια αργή σταδιακή διαδικασία, που απαιτεί ταυτόχρονα πολλές λύσεις .

 

ΦΑΡΜΑ- SUPER MARKET

ΦΑΡΜΑ- SUPER MARKET

Πηγή:http://www.tee.gr