Επικαιρότητα

Φ/Β πεζοδρόμια και πλατείες στο δήμο Δάφνης-Υμηττού

Φ/Β πεζοδρόμια και πλατείες στο δήμο Δάφνης-Υμηττού Ολοκληρώθηκαν τα έργα ανάπλασης στον δήμο Δάφνης-Υμηττού, τα οποία αφορούν σε πλατείες κατασκευασμένες με ψυχρά υλικά που τοποθετήθηκαν με ειδική αρχιτεκτονική για να δημιουργούν ένα μικρο-κλίμα, κατεβάζοντας την θερμοκρασία έως και 3 βαθμούς Κελσίου σε ακτίνα έως και 100 μέτρων και σε πεζοδρόμια στα οποία έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά πάνελ που συλλέγουν ενέργεια, η οποία χρησιμοποιείται για να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των πεζοδρομίων και των πλατειών του δήμου.

Η μελέτη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού Μιχάλη Σταυριανουδάκη, εκπονήθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υλοποιήθηκε με πόρους της περιφέρειας Αττικής και η οποία μελέτη είναι καινοτόμα και πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα της βιο-κλιματικής ανάπτυξης.

«Όλη αυτή η μελέτη είχε σαν στόχο να φτιαχτούν από ψυχρά υλικά, τόσο τα πεζοδρόμια όσο και οι γύρω δρόμοι, με πρώτο στόχο την μείωση του μικροκλίματος στις περιοχές που έγινε το έργο και σε μια ακτίνα έως 100 μέτρων. Αυτό οδήγησε στο να έχουμε το καλοκαίρι 2-3 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερης θερμοκρασίας και κατ’ επέκταση σε ώρες αιχμής, εξοικονόμηση ενέργειας από τα κλιματιστικά.» ανέφερε μεταξύ άλλων στο protothema.gr ο δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος μας είπε, «Παράλληλα με τους φωτοβολταϊκούς διαδρόμους που δημιουργήσαμε, έχουμε καλύψει τις ανάγκες ενέργειας όλων των φωτιστικών και μηχανημάτων που απαιτούν ενέργεια σε αυτό το διάστημα. Έτσι έχουμε ένα σύγχρονο καινοτόμο έργο, το οποίο είναι πρωτοποριακό για την Ελλάδα».

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο δήμος Δάφνης-Υμηττού είναι ο πρώτος δήμος στην χώρα που υλοποιεί μια τέτοια περιβαλλοντολογική μελέτη και η οποία έχει να δείξει μόνο θετικά αποτελέσματα στο μικρο-κλίμα της περιοχής αφού η δέσμευση του μονοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας και την πτώση της θερμοκρασίας δημιουργούν καλύτερες συνθήκες περιβάλλοντος και βιο-κλιματική ανάπτυξη της περιοχής.

«Είμαστε ίσως ο πρώτος δήμος που το υλοποιεί πανελλαδικά και στόχο έχει πέραν των περιβαλλοντολογικών θετικών επιπτώσεων και την σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τις ανάγκες στους χώρους αυτούς, ένα δε παράλληλο αποτέλεσμα για την περιοχή είναι και η δέσμευση του μονοξειδίου του άνθρακα άρα δημιουργεί και καλύτερες συνθήκες περιβάλλοντος» τόνισε κλείνοντας τις δηλώσεις του ο δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr