Επικαιρότητα

Βιβλιοθήκες πάνω στο κύμα

Βιβλιοθήκες πάνω στο κύμα Καιρός για παραλία, θάλασσα, χαλάρωση και φυσικά ανάγνωση. Το βιβλίο στην ξαπλώστρα είναι must και δεν λείπει ποτέ από την τσάντα παραλίας. Μια έξυπνη ιδέα που έχουμε δει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, είναι οι βιβλιοθήκες παραλίας. Σε πολλά μέρη στον κόσμο, από την Αμερική μέχρι τα Βαλκάνια, μπορεί να συναντήσει κανείς βιβλιοθήκες παραλιάς. Μια ιδέα που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια και φέτος ήρθε και στη χώρα μας.

Στη νότια Γαλλία ράφια με βιβλία είναι τοποθετημένα στο κέντρο της κατασκευής και περιμετρικά είναι τα τρία σκίαστρα για τους αναγνώστες ενώ εδώ και επτά χρόνια εφαρμόζεται με επιτυχία το πρόγραμμα “διάβασμα στην παραλία”. Εγκαθιστά κάθε καλοκαίρι καμπάνες με 1000 βιβλία η κάθε μία, σε 12 παραλίες, οργανώνοντας συγχρόνως δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο για μικρούς και μεγάλους. Πεντακόσια βιβλία σε πέντε γλώσσες διαθέτει η βιβλιοθήκη στην παραλία του Τελ – Αβίβ.

Στις ΗΠΑ λειτουργεί κινητή βιβλιοθήκη – ποδήλατο του Levinson, ενός ακτιβιστή που παρέχει βιβλία προερχόμενα από δωρεές εκδοτών με στόχο την ενίσχυση της αγάπης για το βιβλίο και την πνευματική καλλιέργεια. Μέχρι και στη γειτονική μας Βουλγαρία έχει εγκατασταθεί ειδική κατασκευή με ανθεκτικότητα στις συνθήκες και σταθερότητα στο έδαφος.

 

Πηγή:http://www.clickatlife.gr