Επικαιρότητα

Σπίτια βγαλμένα από πηλό

Σπίτια βγαλμένα από πηλό Κρεμαστούς λαχανόκηπους, με φρέσκα κηπευτικά, στήνει στον αυλόγυρο του Γερμανικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα φτιάχνει κατασκευές με πηλό και αχυρόμπαλες. Ο διεθνούς φήμης Γερμανός αρχιτέκτονας Γκέρνοτ Μίνκε, που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός για τα οικολογικά σπίτια που κατασκευάζει από πηλό, έδωσε διάλεξη στη Θεσσαλονίκη και δείγματα της δουλειάς του με απλά, καθημερινά και ανακυκλώσιμα υλικά.

Προσκεκλημένος της Eco-week, της οικολογικής εβδομάδας που ξεκίνησε τη Δευτέρα, ο Μίνκε γυρίζει αυτές τις μέρες στις αποθήκες και στα συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης και αναζητά ευτελή και άχρηστα υλικά για να φτιάξει τους λαχανόκηπους.

Με απλά, καθημερινά, ανακυκλώσιμα υλικά, όπως το ξύλο, ο πηλός και οι αχυρόμπαλες, δημιουργεί οικολογικά και αντισεισμικά κτίρια, ενώ ειδικεύεται και στους κρεμαστούς... κηπους.

Η ιδέα του είναι απλή όσο και πρωτοποριακή. Θα καλύψει τους εξωτερικούς τοίχους του Γκαίτε με μεταλλικά πλέγματα και πάνω τους θα κρεμάσει ειδικά δοχεία σαν γλάστρες, τα οποία θα είναι κατασκευασμένα από πλαστικά μπουκάλια, ανακυκλώσιμα υλικά, σκουπίδια, τούβλα κ.ά. Στόχος του να δείξει πώς μπορούν να γίνουν χρήσιμες κατασκευές με απλά υλικά και χαμηλό κόστος.

«Αναζητώ απλές λύσεις για το μπαλκόνι με κατακόρυφους κήπους για την καλλιέργεια λαχανικών, όπως και για την αναμόρφωση πράσινων, δημόσιων χώρων. Οι κατακόρυφοι κήποι αποτελούν μια μικρής κλίμακας λύση για μια οικογένεια που μπορεί να εξασφαλίσει τα λαχανικά της» δήλωσε ο καταξιωμένος αρχιτέκτονας.

Η πορεία του Γκέρνοτ Μίνκε είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα. Αγαπημένα του υλικά είναι ο πηλός, το ξύλο και οι αχυρόμπαλες. Με αυτά κατασκευάζει μεγάλα κτίρια, αντισεισμικά, οικολογικά, τα οποία επενδύει εξωτερικά με ειδικό σοβά. Ο πηλός είναι δομικό υλικό φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς κρατά σταθερή θερμοκρασία και υγρασία, εγκλωβίζει τις τοξικές ουσίες άλλων οικοδομικών υλικών, που σε διαφορετική περίπτωση εισπνέουν οι ένοικοι του χώρου, και προσφέρει υγιεινή και ασφάλεια.

 

Πηγή:http://www.ethnos.gr