Επικαιρότητα

Ενεργοποίηση γονιδίου την Ανοιξη «ειδοποιεί» τα λουλούδια να ανθίσουν

Ενεργοποίηση γονιδίου την Ανοιξη «ειδοποιεί» τα λουλούδια να ανθίσουν Ενα γενετικό «διακόπτη» που ενεργοποιείται την Ανοιξη, μόλις αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία στο περιβάλλον και κάνει έτσι τα λουλούδια να ανθίζουν στην ώρα τους, ανακάλυψαν οι επιστήμονες του Τμήματος Φυτών και Μικροβιακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Οπως αναφέρουν, ένα και μόνο γονίδιο ενεργοποιεί τη διαδικασία της ανθοφορίας, μόλις επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο «κατώφλι» θερμοκρασίας. Οι επιστήμονες, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, γνωρίζουν ότι όταν αρχίζει να ζεσταίνει ο καιρός μετά το Χειμώνα, τα φυτά βγάζουν άνθη. Το ερώτημα μέχρι σήμερα ήταν πώς ακριβώς καταφέρνουν να ελέγχουν την ανθοφορία τους με τόση ακρίβεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δύο είναι οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούν τα φυτά για να «καταλαβαίνουν» τον ερχομό της Ανοιξης: η μέτρηση της διάρκειας της μέρας (όταν μεγαλώνει, έρχεται η Ανοιξη) και οι αλλαγές στη θερμοκρασία. Το δεύτερο επιτυγχάνεται μέσω του διακόπτη-γονιδίου, με την ονομασία PIF4, το οποίο επιτρέπει στα φυτά να αναγνωρίζουν πότε η θερμοκρασία ανέβηκε στο σημείο που πρέπει να βγάλουν άνθη.

Το συγκεκριμένο γονίδιο ενεργοποιείται μόνο όταν η θερμοκρασία ανέβει. Αν πέσει η θερμοκρασία γύρω από το φυτό, τότε το γονίδιο απενεργοποιείται.

 

Πηγή:http://www.imerisia.gr