Επικαιρότητα

Το Ακροπόλ Παλλάς επιστρέφει ως χώρος πολιτισμού

Το Ακροπόλ Παλλάς επιστρέφει ως χώρος πολιτισμού Ως χώρος πολιτισμού επιστρέφει από το τέλος του χρόνου το πρώην ξενοδοχείο Ακροπόλ Παλάς στην οδό Πατησίων, φιλοξενώντας μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, ψηφιακή βιβλιοθήκη, δράσεις ανάδειξης του σύγχρονου πολιτισμού, ένα πλήρες πωλητήριο του ΤΑΠΑ, αλλά και ένα εστιατόριο με θέα σε όλη την Αθήνα.

Ο προσδιορισμός των χρήσεων του διατηρητέου κτιρίου έγινε σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Για να καλυφθούν οι νέες χρήσεις θα γίνουν τροποποιήσεις στο εσωτερικό του κτιρίου με ενοποίηση κάποιων μικρότερων χώρων κυρίως στο πρώτο ισόγειο και τον πρώτο όροφο.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αρχικά, το κτίριο προοριζόταν να στεγάσει δημόσιες υπηρεσίες ή γραφεία πολιτιστικών φορέων. «Ευτυχώς "φύγαμε" από εκεί, καθώς ένα κτίριο στο ιστορικό κέντρο θα ήταν υπερβολή να χρησιμοποιηθεί για γραφεία», εξήγησε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη.

Το Ακροπόλ Παλάς οικοδομήθηκε τη διετία 1926-1928 σε σχέδια του Σωτήριου Μαγιάση και συνδέθηκε με την έντονη κοσμική ζωή των Αθηνών του Μεσοπολέμου. Το 1990 σε διεθνή συνάντηση αρχιτεκτόνων χαρακτηρίστηκε «εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής του διεθνούς Art Nouveau». Διατηρητέο κρίθηκε το 1991 ενώ αργότερα αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού. Το ιστορικό κτίριο παραδόθηκε δύο φορές στις φλόγες, το 2009 και το 2011.

 

Πηγή:http://www.lifo.gr