Επικαιρότητα

Αμοργός: στο νησί του Απέραντου Γαλάζιου

Αμοργός: στο νησί του Απέραντου Γαλάζιου Ο Luc Besson, την ερωτεύτηκε γιατί είναι μοναδική, πλανεύτρα και πανέμορφη. Ανήκει βλέπετε στα αξέχαστα νησιά που αν πατήσεις μια φορά το πόδι σου, θες συνεχώς να επιστρέφεις.

Το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, απέχει 136 ναυτικά μίλια απ’ τον Πειραιά και το μήκος των ακτών του φτάνει τα 112 χλμ. Απ’ τη μια η άγρια γοητεία των ορεινών όγκων του κι απ’ την άλλη οι καταπράσινες κοιλάδες του, συνθέτουν μια απίστευτη ομορφιά. Δυνατοί άνεμοι, πάλλευκα χωριουδάκια, η λιτή αρχιτεκτονική και το χρώμα της ξερής άγονης γης δίνουν στην Αμοργό τα χαρακτηριστικά ενός κλασσικού κυκλαδίτικου νησιού. Αυτό όμως που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το καθαρό μπλε χρώμα της θάλασσάς της που ‘ναι κυρίαρχο σε όλες τις αποχρώσεις του γύρω-γύρω απ’ το νησί.

Η Χώρα

Η πανέμορφη Χώρα της Αμοργού αποτελεί μια απ’ τις ωραιότερες -αρχιτεκτονικά- πρωτεύουσες των Kυκλάδων. Χτισμένη εσωτερικά του νησιού είναι γεμάτη από ασβεστωμένα πλακόστρωτα δρομάκια, γραφικά κατάλευκα σπιτάκια με μπλε παράθυρα, διώροφα αρχοντικά, αριστοτεχνικά φτιαγμένες καμάρες, στοές, πέτρινα σκαλάκια και δεκάδες εκκλησίες. Διαθέτει δε όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Η Αμοργός έχει δύο φυσικά λιμάνια, το ένα στο κόλπο των Καταπόλων και το δεύτερο στην Αιγιάλη. Τα Κατάπολα είναι το κεντρικό λιμάνι του νησιού κι απέχει 5χλμ. απ’ τη Χώρα. H χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική των οικισμών, τα κρυστάλλινα νερά του κόλπου σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου και, πιο πέρα ο κάμπος, με τα περιβόλια και τις ελιές, συνθέτουν μία μαγευτική εικόνα. Διαθέτει ωραίες παραλίες κι έντονη νυχτερινή ζωή.

Στη πανέμορφη Αιγιάλη

Το λιμάνι της Αιγιάλης φημίζεται για τα μοναδικά τοπία σπάνιας ομορφιάς και τις χρυσαφένιες αμμουδιές που διαθέτει καθώς επίσης για τα αρχαία μνημεία και τα υπέροχα μικρά εκκλησάκια του.

Χαρακτηρίζεται από έντονη τουριστική κίνηση. Τρεις γραφικοί οικισμοί που αξίζει να επισκεφτείτε είναι ο Ποταμός που διαθέτει πανοραμική θέα πάνω απ’ το λιμάνι, η Λαγκάδα που ‘ναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω απ’ τον κάμπο της Aιγιάλης και τα Θολάρια με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τις καμάρες.

Απ’ τη Xώρα, ο δρόμος νότια οδηγεί στην περιοχή της Kάτω Mεριάς μια απ’ τις ωραιότερες τοποθεσίες της Aμοργού και «όαση» ηρεμίας και ομορφιάς. Aποτελείται απ’ τα χωριά Kαμάρι, Bρούτσι, Kολοφάνο, Aρκεσίνη και το συνοικισμό Pαχούλα.

Απέραντο Γαλάζιο

Αξίζει να δείτε από κοντά την διάσημη- απ’ την ταινία “Απέραντο Γαλάζιο” του Luc Besson- παραλία της Αγίας Άννας της οποίας τα νερά της είναι χωρίς υπερβολή κρυστάλλινα! Αν είστε λάτρεις της ψιλής άμμου, θα βρείτε στην παραλία της Αιγιάλης, ενώ άλλες αξιόλογες αμμουδιές είναι εκείνες στον ‘Ορμο Μούρου και στο Αμμούδι, η Καλοταρίτισσα, η Μαύρη Μύτη, ο Κάτω Κάμπος, ο Χόχλακας, ο Μικρός και ο Μεγάλος Ρούκουνας και το Κάτω Κρωτήρι.

 

Αμοργός: στο νησί του Απέραντου Γαλάζιου

Αμοργός: στο νησί του Απέραντου Γαλάζιου

Πηγή:http://www.anapnoes.gr