Επικαιρότητα

Ποιά είναι τα 20 blocks όπου θα γίνουν έρευνες για πετρέλαιο και αέριο

Ποιά είναι τα 20 blocks όπου θα γίνουν έρευνες για πετρέλαιο και αέριο Ενεργό ρόλο φαίνεται να αποκτά στα ενεργειακά τεκτενόμενα η Κρήτη, καθώς 9 από τα συνολικά 20 θαλάσσια «οικόπεδα», που παρουσιάστηκαν προ ολίγου στο συνέδριο του Λονδίνο, αφορούν την περιοχή νοτίως του νησιού.

Προς επιβεβαίωση παλαιότερων εκτιμήσεων ειδικών της αγοράς, στον χάρτη που παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιων 150-200 στελεχών της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου απεικονίζονται εννέα μεγάλα θαλάσσια «οικόπεδα» σε όλο το τμήμα νοτίως της Κρήτης.

Παράλληλα, θα δημοπρατηθεί και μια περιοχή στα νότια της Πελοποννήσου, ενώ τα υπόλοιπα 10 «οικόπεδα» αφορούν στο Ιόνιο και εκτείνονται μέχρι τα διαπόντια νησιά.

Τo Energypress δημοσιεύει τη φωτογραφία από το συνέδριο του Λονδίνου με τα οικόπεδα που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές και εταιρείες.

Η παρουσίαση ονομάζεται «Δυτική Ελλάδα και Νότια Κρήτη : Μια περιοχή για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην καρδιά της Μεσογείου», και γίνεται από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη μαζί με συνεργάτες του, ενώπιον 150-200 στελεχών της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς.

Αμέσως μετά η προκήρυξη θα σταλεί προς δημοσίευση στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (European Gazette), οπότε και θα ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για τον πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες.

Η επιλογή του Λονδίνου για την παρουσίαση των πιο πρόσφατων ευρημάτων σχετικά με την ύπαρξη υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας, μαζί με τα "οικόπεδα" που θα "βγουν" σε διαγωνισμό, δεν έγινε τυχαία. Το Λονδίνο αποτελεί το ευρωπαϊκό επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο της αγοράς υδρογονανθράκων.

Στο παιχνίδι και η Κρήτη

Εκτός από τη Δυτική Ελλάδα, το ενδιαφέρον στρέφεται και στην Κρήτη, όπου πρόσφατες αναλύσεις έχουν δείξει ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές μεγάλης κλίμακας, με πιο πιθανές τις συγκεντρώσεις φυσικού αερίου, σε απόσταση 30-40 χλμ. από τη στεριά, στα δυτικά της Γαύδου και στα ΝΑ της Ιεράπετρας.

Εκτός των 9 οικοπέδων της Ν. Κρήτης, τα υπόλοιπα οικόπεδα βρίσκονται στη ζώνη που ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και Αντίπαξους, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.

Ένα άλλο μεγάλο μέρος οικοπέδων βρίσκεται στη ζώνη που εκτείνεται από τα δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι το Κατάκολο, ενώ μια τρίτη ζώνη βρίσκεται στα ανοιχτά του Κατάκολου, κοντά στην περιοχή όπου έχει ήδη δοθεί σε κοινοπραξία για έρευνες.

Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το θετικό "τάιμινγκ" που επικρατεί στην περιοχή και έχει φέρει την Ανατολική Μεσόγειο στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος της πετρελαϊκής αγοράς (σσ: ευρήματα σε Ισραήλ, Κύπρο, προκήρυξη γύρου παραχωρήσεων σε Κροατία, Μαυροβούνιο, κλπ).

Συμμετοχή στο συνέδριο του Λονδίνου έχουν δηλώσει πάνω από 30 πετρελαϊκές και περισσότερα από 150 στελέχη της αγοράς, τα οποία θα πραγματοποιήσουν και "τετ α τετ" συναντήσεις με στελέχη τόσο της Νορβηγικής PGS (σσ: της εταιρείας που διεξήγαγε πέρυσι για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου τις έρευνες σεισμικών στις ελληνικές θάλασσες), του Γαλλικού Ινστιτούτου BEICIP Franlab (σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για τους υδρογονάνθρακες) και της αντιπροσωπείας του ΥΠΕΚΑ.

Στο συνέδριο συμμετέχουν στελέχη από τους αποκαλούμενους και "oilmajors", δηλαδή τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η βρετανική BP, η αγγλοολλανδική Shell, οι αμερικανικές Exxon Mobil και Chevron και η ιταλική Eni.

Δυνατή εκπροσώπηση υπάρχει και από μεσαίου μεγέθους εταιρείες, όπως οι Ιταλικές Edison, και Enel, η Ισπανική Repsol, η Ισραηλινή RatioOil, βρετανικές και καναδικές εταιρείες, ενώ υπάρχουν και ενδιαφέροντα κοινοπρακτικά σχήματα όπως αυτό της βρετανικής Nexen στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας έχει μπει η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Κίνας CNOOC. Από την Ασία το παρόν δίνει επίσης και η γιαπωνέζικη Nippon.

Πάντως η επίσπευση των διαδικασιών είναι απαραίτητη τόσο για την προκήρυξη του διαγωνισμού, όσο και προκειμένου να βρεθούν αγοραστές για τα δεδομένα της νορβηγικής PGS, της εταιρείας που επί ένα χρόνο διεξήγαγε τις πολυδάπανες σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη. Με βάση τα όσα έχουν γίνει επισήμως μέχρι σήμερα γνωστά, δύο εταιρείες έχουν αγοράσει τα πακέτα των ερευνών, η γαλλική Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Η ομιλία Μανιάτη

Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικοπέδων ανέφερε τα εξής:

"Εξοχότατε, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σας καλωσορίζω σήμερα εδώ, στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου. Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο, τον κύριο Κωνσταντίνο Μπίκα, το European Business School’s Research Centre for Energy Management (RCEM) και το Ελληνικό Φόρουμ για την Ενέργεια. Η συνδρομή τους ήταν πολύτιμη στην οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

Κυρίες και κύριοι,

Τα τελευταία χρόνια, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ελπίδα, ένταση, προσμονή και ανυπομονησία. Είμαι λοιπόν πολύ ικανοποιημένος και ενθουσιασμένος που ήρθε η στιγμή η Ελλάδα να προωθήσει “Τους νέους ορίζοντες για την έρευνα υδρογονανθράκων” στο Ιόνιο και στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε τα νέα δεδομένα και τις εκτιμήσεις για πετρέλαιο σε αυτές τις πλατειές θάλασσες, με την αιγίδα της PGS και της BEICIP-Franlab. Όμως είμαι ακόμα πιο ενθουσιασμένος που σήμερα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε:

- το χάρτη με τα οικόπεδα – το χάρτη που περιλαμβάνει την ουσία της δουλειάς μας, σε συνάρτηση με

- το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο του προσεχούς γύρου παραχωρήσεων – τους “κανόνες του παιχνιδιού”.

Η σημερινή μέρα είναι ορόσημο για το ταξίδι της Ελλάδας προκειμένου να καταστεί σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η σημερινή παρουσίαση του Mega Project της Ελλάδας είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από μια αφιερωμένη στην ιδέα αυτή ομάδα του Υπουργείου μου και των συνεργατών της. Από την αρχή, δεσμευτήκαμε να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τα Ιόνια και την περιοχή νότια της Κρήτης στα μέσα του 2014. Ίσως με αυτό να πήραμε ένα ρίσκο. Αλλά κρατήσαμε τα χρονοδιαγράμματα, ξεπεράσαμε τις προκλήσεις και ικανοποιήσαμε με επιτυχία τη δέσμευσή μας.

Τώρα, υπάρχουν κάποιοι που αμφιβάλλουν για το εύρος των φιλοδοξιών μας – που θεωρούν ότι η εξουθενωμένη οικονομικά Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τέτοια μεγάλα σχέδια. Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας αναφέρω τους παράγοντες που δείχνουν για ποιους λόγους αυτή η απαισιοδοξία είναι άστοχη:

Πρώτον: Η οικονομική ανάκαμψη: Μπορώ να δηλώσω σήμερα ότι η Ελληνική Οικονομία ανακάμπτει και βγαίνει από την κρίση. Τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας. Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα και επιστρέψαμε στις αγορές για πρώτη φορά μετά το 2010. Την ανάκαμψη αποδεικνύουν οι ίδιοι οι αριθμοί: Οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί, η ναυτιλία ενισχύεται και τα έσοδα από τον τουρισμό αυξάνονται. Επομένως, όσοι στοιχημάτιζαν στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχασαν. Αντίθετα, η Ελλάδα και η Ευρώπη κερδίζουν: έχουμε ξεπεράσει τις δυνάμεις της απαισιοδοξίας.

Δεύτερον: Πολιτική συναίνεση: Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στηρίζουν την ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων και οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις επιθυμούν να συμμετέχουν στην μελλοντική του επιτυχία. Στην Ελλάδα, το να προωθείς αυτή τη στρατηγική σημαίνει ότι είσαι «πολιτικά ορθός». Στην πραγματικότητα, τολμώ να πω ότι στην χώρα μου η διαφωνία σε αυτό το θέμα θεωρείται σχεδόν αντιπατριωτική.

Τρίτον: Κοινωνική αποδοχή: Η Ελληνική κοινωνία έχει συσπειρωθεί με περηφάνια γύρω από το θέμα των υδρογονανθράκων. Το ότι το «θέμα» είχε μπει στο περιθώριο για 15 ολόκληρα χρόνια – από το 1997 ως το 2012 – θεωρήθηκε από πολλούς ως προδοσία για την προοπτική της Ελλάδας, ως προδοσία για τις επόμενες γενιές. Η επανεκκίνησή του υποστηρίζεται σθεναρά.

- Η δέσμευσή μας να διαχειριστούμε και διανείμουμε τα αντίστοιχα έσοδα στο Ελληνικό Ασφαλιστικό σύστημα, μέσω του ειδικά γι αυτό διαμορφωμένου Ταμείου Γενεών εγκρίνεται από όλους.

- Η πεποίθησή μας ότι οι πόροι μας θα ωφελήσουν συνολικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας είναι ευρέως αποδεκτή. Στην πραγματικότητα, οι ελπιδοφόρες προοπτικές για την κοινωνία και την οικονομία είναι για μας η έμπνευση και διατηρούν τη δυναμική της δουλειάς μας.

Τέταρτον: Η έγκριση της ΕΕ: Τα γεγονότα στην Ουκρανία και το Ιρακ υπογραμμίζουν, ακόμα περισσότερο, τους κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης της Ευρώπης από ενεργειακές εισαγωγές. Και τα κόστη της είναι μεγάλη απώλεια για την οικονομία. Τον τελευταίο χρόνο ο λογαριασμός ενέργειας για την ΕΕ ήταν περισσότερο από ένα δις τη μέρα, περίπου το 3,1% του ΑΕΠ. Πολύ μεγάλος.

Σήμερα, η διασφάλιση διαφοροποιημένων εγχώριων προμηθειών δεν αποτελεί μία διακριτική ευχέρεια. Είναι μια μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα. Ενόψει της μείωσης των παραδοσιακών εγχώριων προμηθειών, δεν είναι έκπληξη ότι η ΕΕ επιδιώκει την προώθηση των νέων πόρων, συμπεριλαμβανομένων ιδιαίτερα αυτών από την Ανατολική Μεσόγειο. Ούτε πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συστήνουν ομόφωνα ότι η εξερεύνηση των εγχώριων πηγών και η ανάπτυξη των συνδέσεων των υποδομών πρέπει να ενταθούν.

- Η Ανάπτυξη των υδρογονανθράκων της Ελλάδας αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής προσπάθειας.

- Η προσέγγισή μας είναι μια απάντηση για την εφαρμογή των συστάσεων αυτών.

- Πράγματι, η στρατηγική μας βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΕ για τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων.

Πέμπτον: Η Ελλάδα είναι ένας αναδυόμενος κόμβος: Μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας η Ελλάδα θα είναι ένα κομβικό σημείο μιας ενιαίας, διασυνδεδεμένης και ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Απλά ρίξτε μια ματιά στο χάρτη πίσω μου.

Πώς συμβαίνει αυτό;

- Η Γεωγραφία μας: Βλέπετε ότι βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι των αγορών της Δυτικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και των νέων και των παραδοσιακών πηγών, καθιστώντας την Ελλάδα πύλη της ΕΕ για το Νότιο Διάδρομο.

- Η πολιτική Υποδομών: Έχουμε ήδη συνδέσεις φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, καθώς και τον σημαντικότερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της περιοχής. Εκτός από αυτό η ΕΕ στηρίζει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη των 12 μεγάλων έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCIs) στην Ελλάδα - 9 στον τομέα του φυσικού αερίου.

- Ελληνική Ναυτιλία: O μεγαλύτερος στόλος δεξαμενόπλοιων στον κόσμο... Ο μεγαλύτερος πλωτός αγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

- Στόχος μας: Η προώθηση της στρατηγικής της ΕΕ για ανοικτή, υψηλής ρευστότητας και ενοποιημένη αγορά ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη. Με τον TAP, τον IAP και τον Διασυνδετήριο Ελλάδας-Βουλγαρίας, η Νοτιοανατολική Ευρώπη θα έχει πρόσβαση σε σημαντικούς κόμβους της Δυτικής Ευρώπης, οδηγώντας σε πιο διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια φυσικού αερίου, περισσότερο ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών, και πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές.

- Και όλη αυτή η πρόσβαση θα γίνεται από την Ελλάδα, και έτσι η Ελλάδα καθίσταται αναπόσπαστο μέρος της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.

Έτσι, σαφώς, ο στόχος της Ελλάδα να γίνει ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι μόνο ένας ελληνικός μύθος. Βασίζεται σε στέρεες παραμέτρους. Κυρίως, είναι συνεπής με, και υποστηρίζεται από τη στρατηγική της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προώθηση της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα βασίζεται σε εξίσου στέρεα θεμέλια. Όπως μπορείτε να δείτε στη διαφάνεια, ξεκινήσαμε κινούμενοι σε μία άγνωστη περιοχή, ή μάλλον σε αχαρτογράφητα ύδατα. Αλλά έχουμε διανύσει πολύ δρόμο. Έχουμε δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και το επενδυτικό περιβάλλον για επιτυχείς και τέλειες Εξερευνήσεις και Αξιοποιήσεις υδρογονανθράκων. Κατά τη κατάρτιση του σχεδίου μας δεν έγιναν εκπτώσεις - και δεν συμβιβαζόμαστε με κάτι λιγότερο από το καλύτερο. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα προσφέρουμε στους διεθνείς επενδυτές μας μια σειρά από πλεονεκτήματα:

Α: Ένα αναθεωρημένο νομικό πλαίσιο που ενσωματώνει τις τελευταίες τάσεις και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τα δικαιώματα παραχώρησης. Για τη δημιουργία του έχουμε αξιοποιήσει την τεχνογνωσία των ηγετών στο χώρο, όπως η Δανία, η Νορβηγία και η Βρετανία. Το αποτέλεσμα είναι ένα αναβαθμισμένο, διαφανές και ανταγωνιστικό σύνολο κανόνων, που προσφέρει στους επενδυτές ένα σταθερό, προβλέψιμο και με ίσους όρους για όλους περιβάλλον. Β: Ένα πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, το οποίο έχουμε περιορίσει δραστικά από 40 στο 20%. Και το έχουμε κάνει, προκειμένου να στηρίξουμε τους επενδυτές να κρατήσουν περισσότερα από τα χρήματά τους και να τα επενδύσουν στο μέλλον της Ελλάδας: Για να γίνει Το ανταγωνιστικό μέρος για επενδύσεις.

C: Μια αποτελεσματική Αρχή. Η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων έχει συσταθεί. Θα αρχίσει να λειτουργεί σύντομα με εξειδικευμένο προσωπικό με διεθνή εμπειρία. Το καθήκον της: να ρυθμίζει, να αδειοδοτεί και να παρακολουθεί τις δραστηριότητες εξερεύνησης και αξιοποίησης για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου - Ο ρόλος της: να παρέχει ένα σταθερό και αξιόπιστο συνομιλητή με το κράτος.

Δ: Οι κανόνες της ΕΕ, σχετικά με την ασφάλεια των παράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ολοκληρώνουμε την ενσωμάτωση της σχετικής οδηγίας, καθορίζοντας σαφείς διατάξεις με διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τη βιομηχανία.

Ε: Μια βάση δεδομένων από πολλές πηγές που συστάθηκε από την PGS από μια εκτεταμένη σεισμική έρευνα, η οποία εύστοχα ονομάστηκε «Το Ελληνικό Mega Project". Καλύπτει 225.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης. Είναι η μεγαλύτερη περιφερειακή σεισμική έρευνα που έγινε ποτέ για την παράκτια Ελλάδα. Αλλά το κάναμε, για να σας παρέχουμε ένα περιφερειακό δίκτυο με υψηλή ποιότητα δεδομένων των διασυνοριακών λεκανών στην Ελλάδα, όπως βλέπετε στη νέα διαφάνεια.

ΣΤ: Ερμηνεία των δεδομένων αυτών από τον διακεκριμένο Γαλλικό Ινστιτούτο BEICIP. Αυτό εξασφαλίζει τον πιο ακριβή προσδιορισμό σαφών και λεπτομερών γεωλογικών δομών, που ικανοποιούν τις απαιτήσεις για την παραγωγή και τη συσσώρευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ζ: Ψήφος εμπιστοσύνης: Ο Διαγωνισμός Ανοιχτής Θαλάσσης που ξεκινήσαμε για τρία οικόπεδα σε χερσαίες και υπεράκτιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα κατέληξε στην υπογραφή 3 συμβάσεων, οι οποίες βρίσκονται τώρα στο στάδιο της κύρωσης από την Βουλή των Ελλήνων. Επιπλέον, η δυνατότητα για την Ατομική Πρωτοβουλία Αδειοδότησης έχει ήδη οδηγήσει σε 4 αιτήσεις ενδιαφέροντος σχετικά με περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, όπως φαίνεται στο χάρτη πίσω μου. Πρόκειται για μια ψήφο εμπιστοσύνης από τη βιομηχανία, για τη στρατηγική και τις διαδικασίες μας και καταδεικνύει την πεποίθηση για το δυναμικό υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Και τέλος, εμείς σας παρέχουμε σήμερα, ό,τι έχετε έρθει για να δείτε εδώ!

H: Ένα χάρτη. 20 οικόπεδα στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θάλασσα νότια της Κρήτης που περιμένουν τις προσφορές σας! Ρίξτε μια ματιά - ένας χάρτης του χώρου που είναι το νέο ορόσημο της Ελλάδας, στην καρδιά της Μεσογείου, με βάση την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων - που τώρα είναι επίσης διαθέσιμη.

Γνωρίζουμε ότι ένα κρίσιμο σημείο του γύρου αδειοδοτήσεων είναι η γεωμετρία και η έκταση των τεμαχίων. Στην κατάρτιση του χάρτη, οι ειδικοί μας πήραν υπόψη 50 παραμέτρους, κυρίως το βάθος της θάλασσας, τη γεωλογία και τις περιβαλλοντικές συνθήκες με βάση την σε εξέλιξη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Γνωρίζαμε ήδη ότι υπάρχουν σημαντικές αναλογίες με τις περιοχές της Ιταλίας και της Αλβανίας, που επιβεβαίωσαν το πιθανό υψηλό δυναμικό υδρογονανθράκων σε αυτές τις θάλασσες. Τώρα είναι η ώρα να γίνει εκμετάλλευση και μεγιστοποίηση του δυναμικού αυτών των τμημάτων, είναι η ώρα για σας – για τους doers – για αυτούς που δημιουργούν. Έχω εργαστεί με πάθος για να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο.

Τώρα ελάτε μαζί μου και ας τελειώσουμε τη δουλειά ...."

 

Πηγή:http://www.energypress.gr