Επικαιρότητα

Πραγματοποιήθηκε ο Αγώνας Ηλιακών Οχημάτων

Πραγματοποιήθηκε ο Αγώνας Ηλιακών Οχημάτων Ηλιακή Ενέργεια, η μόνη αναπτυξιακή και βιώσιμη λύση, ήταν το μήνυμα του Αγώνα Ηλιακών Οχημάτων, που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά της Λευκωσίας και διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας την Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα δέκα πρωτότυπα αυτοκίνητα με συλλέκτες που απορροφούσαν ηλιακή ακτινοβολία τροφοδοτώντας τους κινητήρες με ενέργεια, διαγωνίστηκαν με μοναδικό καύσιμο τον ήλιο, προσφέροντας ένα συναρπαστικό θέαμα σε δεκάδες ντόπιους και ξένους που παρακολούθησαν τον πρωτοποριακό αγώνα, που διεξήχθη στις οδούς Θεμιστοκλή Δέρβη, Σπύρου Κυπριανού και Στασικράτους.

Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα Famagusta Solar Car της Τεχνικής Σχολής Αυγόρου με το όχημα Υπερίων 2, ενώ το βραβείο καλύτερου σχεδιασμού κατέκτησε η ομάδα Club RA Belarus από τη Λεμεσό.

Τιμητικά βραβεία δόθηκαν επίσης στις ομάδες Φοίβος από την Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου, Υπερίων 1 της ομάδας Famagusta Solar Car από την Τεχνική Σχολή Αυγόρου, Solevo 3 από το Pascal English School Λευκωσίας, Philadelphia University of Jordan, NUST University Pakistan, Sun-der από τη Λευκωσία, Odyssey από τη Λευκωσία και στην ομάδα «91» από τη Λεμεσό.

Όλοι οι συμμετέχοντες φοιτητές και μαθητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι ίδιοι τα οχήματα, με τα οποία έλαβαν μέρος στον αγώνα.

Στη διάρκεια της πανηγυρικής τελετής απονομής των βραβείων στους νικητές που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Λευκωσίας, ο Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος Διοίκησης του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Μιχάλης Γιάγκου, ανέφερε ότι η εμπλοκή των νέων σε τέτοιους αγώνες ανοίγει νέους ορίζοντες στους επιστήμονες του μέλλοντος, προκαλώντας το ενδιαφέρον τους για τις επιστήμες, την τεχνολογία, την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τονίζοντας, ότι χιλιάδες αυτοκίνητα κινούνται στους δρόμους της Κύπρου, εκπέμποντας επιβλαβείς ρύπους, ενώ πρόσθεσε ότι η ηλιακή ενέργεια αποτελεί για την οικονομία της χώρα μας και ειδικότερα για τον τομέα των μεταφορών, τη μόνη μακροπρόθεσμη, αναπτυξιακή και βιώσιμη λύση.

Ο Αγώνας Ηλιακών Οχημάτων, που έχει πλέον καταστεί θεσμός, διοργανώθηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά, προκαλώντας το ενδιαφέρον του κοινού και ιδιαίτερα των νέων για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις «Πράσινες Μετακινήσεις» στην Κύπρο, ενώ επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά το στόχο του Ινστιτούτου Κύπρου, για προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας.

 

Πηγή:http://www.ikypros.com