Επικαιρότητα

Ινδονησία: Μετατρέποντας τα σκουπίδια σε αέριο

Ινδονησία: Μετατρέποντας τα σκουπίδια σε αέριο Μια κοινότητα στην Ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας, μετατρέπει το μεθάνιο από τα σκουπίδια της περιοχής σε αέριο, το οποίο τροφοδοτεί με ενέργεια πάνω από 400 σπίτια.

Οι τοπικές αρχές έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα όπου το μεθάνιο, το οποίο παράγεται από τη σήψη των αποβλήτων, διοχετεύεται στα σπίτια, μετατρέποντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε χρήσιμη ενέργεια που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι 600 τόνοι απορριμμάτων που παράγει κάθε μέρα η επαρχία Μαλάνγκ καταλήγουν σε ένα σκουπιδότοπο, ωστόσο οι αρχές έχουν μετατρέψει τον περιβαλλοντικό κίνδυνο σε χρήσιμο πόρο.

Το μεθάνιο, το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη, τροφοδοτεί με ενέργεια τις κατοικίες, όπως υποστηρίζει ο τεχνικός διευθυντής υγειονομικής ταφής της περιοχής.

Το καθαρό μεθάνιο διαχωρίζεται από τα άλλα αέρια, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, σε μία εγκατάσταση, πριν διανεμηθεί σε χωριά της επαρχίας, μέσω σωληνώσεων.

Οι κάτοικοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη, καθώς πλέον μαγειρεύουν εξοικονομώντας αρκετά χρήματα, έχοντας αντικαταστήσει το υγραέριο, το οποίο τους κόστιζε 180 χιλιάδες ρουπίες το μήνα για κάθε νοικοκυριό (περίπου 11,5 ευρώ), με το μεθάνιο, για το οποίο πληρώνουν μηνιαία τέλη συντήρησης 10 χιλιάδων ρουπιών (0,60 ευρώ).

Το επόμενο βήμα για τις αρχές είναι να αυξηθεί η ικανότητα του συστήματος, παράγοντας αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να υποστηριχθεί το σύνολο της κοινότητας.

 

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr