Επικαιρότητα

Πάμε όλοι μαζί, σε μια παραλία... στην πλατεία Συντάγματος

Πάμε όλοι μαζί, σε μια παραλία... στην πλατεία Συντάγματος Η WWF Ελλάς με επιστολή της προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Τουρισμού ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίού για τους αιγιαλούς, σημειώνοντας πως «τα νομοσχέδια, όπως αυτά για τον αιγιαλό και τα δάση, υποτιμούν τους φυσικούς μας πόρους και μας κάνουν τόσο φθηνότερους "που στο τέλος θα έχουμε πουλήσει 'κάτω του κόστους' τη μοναδικότητα της χώρας μας και θα σκοτώσουμε εμείς οι ίδιοι κάθε προοπτική για βιώσιμη ανάπτυξη και ποιότητα ζωής». 1. Ολοκληρωμένη διαχείριση και οριοθέτηση της παράκτιας ζώνης ως φυσικής υποδομής για μια πραγματικά ζωντανή οικονομία και ένα περιβαλλοντικά ασφαλές μέλλον και ως χαρακτηριστικού ελληνικού τοπίου και στοιχείου της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας.

2. Θέσπιση αδόμητης ζώνης τουλάχιστον 100 μ. για νέες κατασκευές, όπως επιτάσσει το Πρωτόκολλο «για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου» (Απόφαση Συμβουλίου 2009/89/ΕΚ).

3. Κατοχύρωση της απρόσκοπτης πρόσβασης και κοινής χρήσης όλης της έκτασης του αιγιαλού και της παραλίας.

4. Ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης και όχι αποσπασματική ή ανάλογα με τις προτεραιότητες του κάθε συναρμόδιου υπουργείου, με βάση την προσέγγιση της απόφασης 2009/89/ΕΚ.

5. Διασφάλιση του θεσμικού διατομεακού συντονισμού των διάφορων διοικητικών υπηρεσιών και των περιφερειακών και τοπικών αρχών για την παράκτια ζώνη.

6. Άμεση καταγραφή και δημοσιοποίηση όλων των αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλία, επιβολή και είσπραξη των σχετικών προστίμων.

7. Διασφάλιση της προστασίας και οικοσυστημικής διαχείρισης των παρόχθιων οικοσυστημάτων και του κοινόχρηστου χαρακτήρα της παρόχθιας ζώνης σε όλες τις λίμνες και τους ποταμούς.

«Τι θέλουμε τελικά για τον τόπο μας; Πώς θέλουμε να αναπτυχθούμε, εμείς και οι επόμενοι από εμάς; Η υιοθέτηση ενός βιώσιμου και όχι καταστροφικού θεσμικού πλαισίου για τον αιγιαλό και τα δάση μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα», σχολίασε ο Δ. Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

 

Πηγή:http://www.tvxs.gr