Επικαιρότητα

Αυτό είναι το ηλιακό ρολόι-κόσμημα του Ρεθύμνου

Αυτό είναι το ηλιακό ρολόι-κόσμημα του Ρεθύμνου Είναι σύγχρονο, φτιάχτηκε με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή και για τη κατασκευή του δούλεψαν εξ ολοκλήρου Έλληνες επιστήμονες. Πρόκειται για το ηλιακό ρολόι-κόσμημα του Ρεθύμνου.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν το περασμένο Σάββατο στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο, εκεί δηλαφή που θα παραμείνει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Cretapost.gr πρόκειται για ένα ηλιακό ρολόι κατασκευασμένο με τα καλύτερα και πιο ανθεκτικά υλικά, βασισμένο στην πιο σύγχρονη τεχνολογία.

Το έργο αποτελεί προϊόν συνεργασίας ομάδας Ρεθυμνιωτών επιστημόνων οι οποίοι εργάστηκαν αφιλοκερδώς σε ό,τι αφορά τις μελέτες, τη σχεδίαση, τις μετρήσεις και οτιδήποτε άλλο χρειάστηκε, ενώ ο Δήμος κατέβαλε το σύνολο των ανελαστικών δαπανών.

Με ποια αφορμή αποφασίστηκε η κατασκευή ενός νέου ηλιακού ρολογιού, σε δημόσιο χώρο στο Ρέθυμνο;

Όπως τόνισε ο κ. Καπελώνης, «υπήρχε ένα ηλιακό ρολόι στο ενετικό λιμάνι, είχαμε κατασκευάσει κατά το παρελθόν ένα ρολόι στην παραλία το οποίο «βάρβαροι» το κατέστρεψαν, και τώρα ελπίζουμε ότι το καινούριο με πιο καλά και ανθεκτικά υλικά και καλύτερη τεχνολογία θα το κρατήσουμε για πολύ καιρό και θα το χαρούμε όλοι μαζί».

Αναφερόμενος στα τεχνικά χαρακτηριστικά του ρολογιού σημείωσε: «Το ρολόι είναι κατασκευασμένο με υπολογιστή, σχεδιασμένο με υπολογιστή και σκαλισμένο με υπολογιστή, δηλαδή έχει τη μέγιστη ακρίβεια που μπορεί να υπάρξει σήμερα στα ηλιακά ρολόγια.

Έχει τοποθετηθεί η πλάκα του κοιτάζοντας τον πραγματικό βορρά και η διαφορά που μπορεί να έχει από την ακριβή ώρα, είναι λιγότερο από ένα λεπτό.

Δίπλα σε πιάτσα ταξί

Το ρολόι όμως έχει κι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ο γνώμονας έχει ένα ιδιαίτερο σημείο το οποίο μετράει τις ισημερίες και τα ηλιοστάσια. Δηλαδή τις συγκεκριμένες ημερομηνίες του χρόνου που συμβαίνει ισημερία ή υπάρχει ηλιοστάσιο, η σκιά του γνώμονα, διαγράφει μια προδιαγεγραμμένη γραμμή που είναι πάνω στην πλάκα. Μπορεί κάποιος να παρακολουθεί και να ξέρει πότε έχουμε ισημερία και πότε θερινό ή χειμερινό ηλιοστάσιο. Το ρολόι δηλαδή μετράει το χρόνο».

Ζητούμενο παραμένει βέβαια, το νέο ηλιακό ρολόι να μην έχει την τύχη του προηγούμενου, να προστατευτεί δηλαδή από τυχόν βανδαλισμούς.

«Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη θέση, λαμβάνοντας πολλές παραμέτρους υπόψη, μια από αυτές ήταν ότι δίπλα στο ηλιακό ρολόι υπάρχει η πιάτσα των ταξί και οι οδηγοί οι οποίοι μου έκαναν και παρέα κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ελπίζουμε ότι θα το διαφυλάξουν από βάνδαλους ή απρόσεκτους. Οι οδηγοί έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον, βοήθησαν αρκετές φορές στην όλη δουλειά και ελπίζουμε ότι θα είναι φύλακες αυτού του κατασκευάσματος που κατά τη γνώμη μου εκτός από λειτουργικό είναι ένα όμορφο ηλιακό ρολόι».

 

Αυτό είναι το ηλιακό ρολόι-κόσμημα του Ρεθύμνου

Πηγή:http://www.iefimerida.gr