Επικαιρότητα

Γαλλία: Θα πληρώνουν όσους πάνε στη δουλειά με το ποδήλατο

Γαλλία: Θα πληρώνουν όσους πάνε στη δουλειά με το ποδήλατο Μπόνους στους υπαλλήλους τους που πάνε με το ποδήλατο στη δουλειά τους θα δίνουν εταιρείες στη Γαλλία. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα της γαλλικής κυβέρνησης, διάρκειας 6 μηνών, στο οποίο συμμετέχουν ήδη 20 εταιρείες που απασχολούν σχεδόν 10.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Μεταφορών, οι εταιρείες θα πληρώνουν κάθε υπάλληλο με 25 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο μετακίνησης με ποδήλατο.

Το σχέδιο αυτό, που προστίθεται σε ανάλογες πρωτοβουλίες και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, εντάσσεται σε μια προσπάθεια βελτίωσης της δημόσιας υγείας, μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και της κατανάλωσης καυσίμων.

Πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Δανίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και της Βρετανίας έχουν θέσει σε εφαρμογή προγράμματα για τη χρήση ποδηλάτου για τις μετακινήσεις των εργαζομένων, με διαφορετικά είδη κινήτρων: φορολογικές ελαφρύνσεις, χρηματική αποζημίωση ανά χιλιόμετρο ή οικονομικά βοηθήματα για την αγορά ποδηλάτων.

Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κουβιγέ είπε ότι αν τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι ενθαρρυντικά, θα εφαρμοστεί ένα δεύτερο στάδιο του πειράματος, σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Το υπουργείο Μεταφορών ελπίζει ότι τα κίνητρα για τη μετακίνηση με ποδήλατο προς και από τους χώρους εργασίας θα ενισχύσει τη χρήση ποδηλάτου για μετακίνηση κατά 50% – από το 2,4% που είναι σήμερα – επί του συνόλου αυτών που μετακινούνται από το σπίτι στη δουλειά, διανύοντας περίπου 800 εκατομμύρια χιλιόμετρα, με μέση απόσταση τα 3,5 χιλιόμετρα ανά μετακίνηση.

Στο Βέλγιο, όπου ισχύει αφορολόγητο για την αγορά ποδηλάτου που έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και πάνω από πέντε χρόνια, περίπου το 8% κάνει χρήση ποδηλάτου. Η μορφολογία του εδάφους στην Ολλανδία καθιστά το ποδήλατο πολύ φιλικό μέσο και περίπου το 25% το χρησιμοποιεί για να μετακινείται.

Επίσης το εκτεταμένο δίκτυο ενοικίασης ποδηλάτων έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της μετακίνησης με ποδήλατο σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Λονδίνο και η Στοκχόλμη, που ακολούθησαν το υπόδειγμα του συστήματος Vélib’ του δήμου του Παρισιού, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το 2007.

 

Πηγή:http://www.news.gr