Επικαιρότητα

Την Κυριακή το πρόγραμμα έχει ...ποδηλατάδα

Την Κυριακή το πρόγραμμα έχει ...ποδηλατάδα Ε..ε..έρχεται το καλοκαίρι. Ο καιρός ηλιόλουστος και ζεστός, ιδανική ευκαιρία για ποδήλατο. Οι atenistas φρόντισαν γι' αυτό.

Την Κυριακή 1η Ιουνίου, την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού, δίνουμε ραντεβού στο Μεταξουργείο για μια βόλτα 2 ωρών που θα καταλήξει στο Γκάζι. Ποδηλατάδα στον Ελαιώνα.

Ελαιώνας, η πίσω αυλή, η αχανής άγνωστη περιοχή της πόλης. Νταλίκες, μάντρες, τσιμεντωμένες αλάνες, δρόμοι ακανόνιστοι που ελάχιστοι περπατάνε η εικόνα της περιοχής. Αλλά υπάρχει μια κρυφή πραγματικότητα που ακόμη και σήμερα διατηρείται και αντιστέκεται και δίνει έναν μοναδικό χαρακτήρα στην απάτητη αυτή άκρη του κέντρου της μεγάλης Αθήνας.

Ο Ελαιώνας του Άντερσεν και του Καμπούρογλου, ο Ελαιώνας του Κηφισού, του ζωοδότη ποταμού που πότιζε χιλιάδες χρόνια τα χωράφια του πιο εύφορου κομματιού γης της Αθήνας, οι αγρότες που δούλευαν και έφτιαξαν εκκλησάκια που χωμένα κάτω πια απ’ τη γη, η Παναγιά η Μουσταπίδαινα, ο Άγιος Νικόλαος ο Κρασάς και ακόμη στέκουν ξεχασμένα μαζί με αμέτρητα άλλα.

Οι μικροί οικισμοί των 2-3 δρόμων όπως το Μαρκόνι, μικρά χωριά με αυλές κρυμμένα πίσω απ’ τις μάντρες και την φασαρία, ο τελευταίος λαχανόκηπος της πόλης, ακόμα και αμπελώνας, απ’ όπου ο Λελούδας φτιάχνει ακόμα το κρασί του. Τα παλιά εργοστάσια, τα βυρσοδεψεία, οι αποθήκες, κι οι μπαζότοποι, τα στρέμματα ασφαλτοστρωμένων πάρκινγκ, και σε κοντράστ τα ρέματα που ακόμα στις όχθες τους η φύση αντιστέκεται και δίνουν την υπενθύμιση του πόσο βίαια φέρθηκαν οι προηγούμενες γενιές στο αθηναϊκό τοπίο.

Ένα σκηνικό απόκοσμο και διαφορετικό, και το μοναδικό με ανοιχτό ορίζοντα στο λεκανοπέδιο που πραγματικά αξίζει να διασχίσετε και να πάρετε μια εικόνα της αθηναϊκής γης πριν την βίαια οικοδόμηση της. Μια μεγάλη ποδηλατάδα σε όλες τις άκρες της περιοχής που ξεκινά απ’ τα Σεπόλια και φτάνει στου Ρέντη και στον Ταύρο.

Εκκίνηση: 17.30 Πλατεία Μεταξουργείου.Αρχή Λένορμαν και Αχιλλέως, Μετρό Μεταξουργείο.

 

Πηγή:http://www.clickatlife.gr