Επικαιρότητα

Ελαιόλαδο στη σαλάτα: Το “μυστικό” για μια υγιή καρδιά…

Ελαιόλαδο στη σαλάτα: Το “μυστικό” για μια υγιή καρδιά… Ρίξτε φρέσκο ελαιόλαδο στη μαρουλοσαλάτα… και προστατέψτε την υγεία της καρδιάς σας, μειώνοντας την πίεση του αίματος! Επιστήμονες από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς βρήκαν ότι το λάδι λειτουργεί ως «ασπίδα» της καρδιάς απέναντι στις ζημιές που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι μεσογειακοί λαοί, όπως είναι οι Έλληνες, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, έχουν πάρει παράσημο στη μακροζωία.

Ακόμα και η κατανάλωση μιας κουταλιάς ελαιολάδου την ημέρα είναι ικανή, σε συνδυασμό με ορισμένα λαχανικά, να ισορροπήσει την υγεία σας. Σύμφωνα με την έρευνα, η ιδανική διατροφή πρέπει να περιέχει, όχι μόνο «καλά» ακόρεστα λίπη που βρίσκονται στο λάδι, τους ξηρούς καρπούς και το αβοκάντο, αλλά και υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων (π.χ. σέλινο, σπανάκι, καρότα). Οι επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου (KCL) και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανακάλυψαν μετά από πειράματα σε ποντίκια ότι όταν οι δυο ουσίες ενωθούν στο στομάχι, σχηματίζουν τα νιτρώδη λιπαρά που μειώνουν την αρτηριακή πίεση…

«Αυτή η ενδιαφέρουσα μελέτη εξηγεί το γιατί η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με κάποιο τρόπο η συγκεκριμένη ένωση καταπολεμά την υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία θεωρείται κύριος παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή», δηλώνει ο δρ Sanjay Thakrar από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς. Ωστόσο, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα, καθώς τα πειράματα διεξήχθησαν σε πειραματόζωα και όχι στον άνθρωπο.

Πάντως, οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τη μεσογειακή διατροφή ως ένα ασφαλές στοίχημα, συμβουλεύοντας τον κόσμο να τρώει λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, ψάρια και λιγότερο κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά και γλυκά.

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη από την Αμερικάνικη Εταιρεία Θώρακος διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο άσθματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου. Πιο συγκεκριμένα, εξέτασαν 42 υγιείς ενήλικες, που λάμβαναν καθημερινά, είτε 3 γρ. ελαιόλαδου ή ιχθυέλαιου σε μορφή συμπληρώματος, είτε τίποτα για ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Οι εθελοντές αρχικά εκτέθηκαν σε φιλτραρισμένο αέρα και το επόμενο 24ωρο σε περιβάλλον με μεγάλη συγκέντρωση ατμοσφαιρικών ρύπων. Στη συνέχεια, οι ειδικοί με τη βοήθεια του υπερήχου ανακάλυψαν ότι μόνο όσοι κατανάλωναν ελαιόλαδο δεν παρουσίαζαν «στένωση» των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, η ομάδα έδειξε αυξημένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που καταστρέφει τους θρόμβους μετά την έκθεση στη ρύπανση.

«Η χρήση συμπληρωμάτων ελαιόλαδου μπορεί να σας προστατέψει από τις αρνητικές επιδράσεις της ρύπανσης πάνω στα αγγεία. Εάν επαληθευτούν οι αποδείξεις, αυτά τα συμπληρώματα θα προσφέρουν έναν ασφαλή και οικονομικό τρόπο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τα σωματίδια στον αέρα», λέει ο δρ. Haiyan Tong, βιολόγος της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ.

Άλλωστε, αξίζει να αναφερθεί ότι η ρύπανση του αέρα έχει αρνητικές επιπτώσεις ειδικά στις έγκυες γυναίκες, που βρίσκονται στο δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης, καθώς διατρέχουν κίνδυνο να γεννήσουν παιδιά με άσθμα. Πιο συγκεκριμένα, το καυσαέριο μπορεί να βλάψει σοβαρά το έμβρυο που βρίσκεται από τη 12η έως την 24η εβδομάδα ζωής, σύμφωνα με έρευνα του Icahn της Ιατρικής Σχολής στη Νέα Υόρκη πάνω σε 430 παιδιά που παρακολουθήθηκαν από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των επτά ετών.

 

Πηγή:http://www.flowmagazine.gr