Επικαιρότητα

Εγκρίθηκε το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 - Συνεχίζεται το «Εξοικονομώ κατ' Οίκον»

Εγκρίθηκε το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 - Συνεχίζεται το «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» και στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν ελληνικά νοικοκυριά για την ενεργειακή θωράκιση των σπιτιών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να προκηρυχθούν δράσεις από το νέο ΕΣΠΑ που αφορούν σε:

-Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών (συνέχιση του Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον)

- Απασχόληση-εκπαίδευση-κατάρτιση νέων

-Ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, κ.ά.)

-Αντιμετώπιση της φτώχειας

-Υποστήριξη ανέργων για δημιουργία επιχειρήσεων

-Επιταγές (vouchers) για πρόσληψη νέων ανέργων

-Απασχόληση ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το νέο ΕΣΠΑ θα είναι καταλύτης για την ανάπτυξη της χώρας και θα αφορά υφιστάμενα και νέα σχέδια με χαρακτηριστικά καινοτόμα και εξωστρεφή.

Ειδικότερα, το ελληνικό πρόγραμμα είναι το 3o μεταξύ των 28 που εγκρίνεται από την Κομισιόν (μετά της Δανίας και της Γερμανίας), γεγονός που είναι αποτέλεσμα αφενός της έγκαιρης προετοιμασίας, που ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν και αφετέρου της καλής συνεργασίας και διαβούλευσης με τις 13 Περιφέρειες, τα υπουργεία και τις υπηρεσίες της ΕΕ.

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το νέο ΕΣΠΑ από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ταχεία έγκριση των επιμέρους Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (τα οποία βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση με τις Βρυξέλλες και πρόκειται να υποβληθούν επίσημα έως τα μέσα του καλοκαιριού), ούτως ώστε το ταχύτερο δυνατόν να ξεκινήσουν οι προκηρύξεις των νέων δράσεων.

Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει το χρηματοδοτικό κενό που παρατηρείται συνήθως μεταξύ δύο προγραμματικών περιόδων.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί οι δράσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων θα είναι εμπροσθοβαρείς προκειμένου να ενισχυθούν οι ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τώρα τα μεγαλύτερα προβλήματα.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr