Επικαιρότητα

Η μεγαλύτερη πτήση αεροσκάφους με βιοκαύσιμα!

Η μεγαλύτερη πτήση αεροσκάφους με βιοκαύσιμα! Ένα Airbus A330-200 των KLM Royal Dutch Airlines (πτήση KL7670) πραγματοποίησε την μακρύτερη πτήση που έγινε ποτέ από αεροσκάφος Airbus με βιοκαύσιμα. Το αεροσκάφος απογειώθηκε με ένα μείγμα 20% ανακυκλώσιμου καυσίμου από χρησιμοποιημένο λάδι μαγειρικής, για μία δεκάωρη πτήση από το αεροδρόμιο Schiphol στο δανέζικο νησί της καραϊβικής Αρούμπα (Aruba).

Ο κύριος ρόλος της Airbus σε αυτή τη δοκιμή είναι να συλλέξει δεδομένα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πτήση (σύστημα καυσίμων μηχανής, ανάλυση επίδοσης μηχανής κλπ.) για να προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τη χρήση καύσιμων χωρίς να έχουν βάση το πετρέλαιο.

Αυτή είναι η πρώτη από μία σειρά περίπου είκοσι μακρινών εμπορικών πτήσεων που χρησιμοποιείται αεροσκάφος της Airbus, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας επονομαζόμενη ITAKA (Initiative Towards sustAinable Kerosene for Aviation), η οποία στοχεύει να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση των αεροπορικών βιοκαυσίμων στην Ευρώπη.

Χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΙTAKA είναι ένα συνεργατικό σχέδιο με στόχο να παράγει ανακυκλώσιμα αεροπορικά καύσιμα και να και να ελέγξει τη χρήση τους στα είδη υπάρχοντα συστήματα και στις κανονικές πτήσεις στην Ευρώπη με την KLM. Επιπλέον, το σχέδιο θα συνδέει την προσφορά και την ζήτηση εδραιώνοντας σχέσεις μεταξύ των καλλιεργητών και παραγωγών της πρώτης ύλης, παραγωγών βιοκαυσίμων, διανομέων και αεροπορικών εταιρειών.

 

Πηγή:http://www.zougla.gr