Επικαιρότητα

Πράσινη οροφή σε παιδικό σταθμό στο Βιετνάμ διδάσκει τα μικρά παιδιά πως να καλλιεργούν!

Πράσινη οροφή σε παιδικό σταθμό στο Βιετνάμ διδάσκει τα μικρά παιδιά πως να καλλιεργούν! Εάν θέλουμε να διδάξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και το σεβασμό στο περιβάλλον, τότε πρέπει να το κάνουμε στα προκαταρκτικά στάδια εκπαίδευσης.

Την προσέγγιση αυτή υιοθέτησαν και τελικά εφάρμοσαν αρχιτέκτονες στο έργο τους που αφορά την περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση ενός παιδικού σταθμού στην πόλη Ντονγκσάι, στο νοτιοανατολικό Βιετνάμ.

Κατασκευασμένη στο τροπικό κλίμα της χώρας του Βιετνάμ, η σπειροειδούς αυτή πράσινη στέγη έχει χαρακτηριστικά που μπορούν να τη συντηρήσουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ είναι αρκετά μεγάλη ώστε να φιλοξενήσει τις καλλιέργειες για το φαγητό των 500 μικρών παιδιών που φιλοξενούνται!

Η κατασκευή είναι πραγματικά έξυπνη, καθώς πέρα από το γεγονός ότι προσφέρει την απαραίτητη μόνωση και συνεπώς την εξοικονόμηση ενέργειας του κτιρίου, λειτουργεί αρμονικά και εντάσσεται στο μαθησιακό περιβάλλον. Έτσι, λειτουργεί ως μια φυσική προέκταση στις αίθουσες διδασκαλίας, και συνδυάζει την αρμονία του φυσικού τοπίου με την προσχολική μάθηση.

Η όλη κατασκευή περιλαμβάνει την εκτεταμένη χρήση ανακυκλωμένων υλικών, τη χρήση ηλιακών θερμικών πάνελ για τη θέρμανση και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, αλλά και τη συλλογή ομβρίων υδάτων!

Όλα τα ανωτέρω έχουν χρησιμοποιηθεί με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι ορατά και εύκολα αντιληπτά, με σκοπό την εκπαίδευση και μόρφωση των παιδιών στις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας.

Η εκπαίδευση των παιδιών ολοκληρώνεται με την εκμάθηση τους στις διαδικασίες καλλιέργειας και συλλογής λαχανικών και κάθε είδους τροφίμων που μπορούν να ευδοκιμήσουν!

Το έργο έλαβε το ασημένιο βραβείο LOTUS για την διττή καινοτομία του που αφορά την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων για την οικολογική δόμηση, σε συνάρτηση με την εκπαίδευση παιδιών προσχολικής ηλικίας στις πράσινες τεχνολογίες και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Πράσινη οροφή σε παιδικό σταθμό στο Βιετνάμ διδάσκει τα μικρά παιδιά πως να καλλιεργούν!

Πράσινη οροφή σε παιδικό σταθμό στο Βιετνάμ διδάσκει τα μικρά παιδιά πως να καλλιεργούν!