Επικαιρότητα

Απομονωμένες φυλές του Αμαζονίου στο Google Earth

Απομονωμένες φυλές του Αμαζονίου στο Google Earth Οι χάρτες της Google μπορούν να σας «ταξιδέψουν» σε κάθε μέρος του κόσμου, χωρίς να χρειαστεί να σηκωθείτε καν από την καρέκλα του γραφείου σας. Πλέον τα Google Maps χρησιμοποιούνται και για ανθρωπολογική μελέτη, αφού προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για απομονωμένες φυλές του Αμαζονίου.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες του Google Maps, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι κατάφεραν να μελετήσουν απομονωμένες φυλές ιθαγενών του Αμαζονίου, τις τελευταίες ιθαγενείς κοινωνίες που έχουν απομείνει στον πλανήτη.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι συγκεκριμένες φυλές, έχουν ελάχιστη επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο και η μελέτη τους δίνει μία καλή εικόνα σχετικά με το πώς μπορεί να ζούσαν οι αυτόχθονες πριν από την άφιξη των εξερευνητών.

Για την έρευνα συνεργάστηκαν ο επίκουρος καθηγητής ανθρωπολογίας του College of Arts and Science του πανεπιστημίου του Μισούρι, Ρομπ Γουόκερ και ο Μάρκους Χάμιλτον, του Santa Fe Institute και του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού.

Με βάση τα στοιχεία των Google Maps, οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν την έκταση των εδαφών και του χωριού μιας φυλής στα σύνορα Βραζιλίας και Περού και να συγκρίνουν τις φυλές με αντίστοιχες κοινότητες στη Βραζιλία.

Οπως αναφέρει ο Γουόκερ: «Διαπιστώσαμε ότι ο εκτιμώμενος πληθυσμός του χωριού δεν ξεπερνά τα 40 άτομα. Ένα μικρό, απομονωμένο χωριό σαν αυτό αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του αφανισμού. Ωστόσο, βεβιασμένη επαφή με τον έξω κόσμο δεν θα ήταν καλή ιδέα, οπότε απαιτούνται μη παρεμβατικές μέθοδοι παρακολούθησης. Ένα πρόγραμμα παρακολούθησης εξ αποστάσεως με δορυφορικές εικόνες που λαμβάνονται κατά περιόδους θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρατήρηση των κινήσεων και της δημογραφικής υγείας του πληθυσμού χωρίς να προκαλέσει αναταραχές στη ζωή τους».

 

Πηγή:http://www.ikypros.gr