Επικαιρότητα

Έρχονται οι φωτοβολταικοί....δρόμοι!

Έρχονται οι φωτοβολταικοί....δρόμοι! Μια ιδέα που πρωτοεμφανίστηκε πριν 8 χρόνια στην Αμερική, προτείνει την αντικατάσταση ασφάλτινων επιφανειών με φωτοβολταικές πλάκες!

Το βασικό ζήτημα αφορά τη δυνατότητα των φωτοβολταικών να αποδειχτούν αρκετά ανθεκτικά στην κίνηση των οχημάτων πάνω σε αυτά.

Έπειτα από μακρόχρονο πειραματισμό, οι κατασκευαστές του κατέληξαν στο τελικό προιόν, το οποίο πέρα από την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή, φέρει θερμαντικό στοιχείο για να λιώνουν οι πάγοι όταν πρόκειται να εγκατασταθεί σε βόρειες περιοχές.

Επίσης, υπάρχουν εγκατεστημένες συστοιχίες LED για τον απαραίτητο διακριτικό επιδαπέδιο φωτισμό. Τα πάνελ έχουν εξαγωνικό σχήμα καθώς αυτό αποδείχτηκε ότι προσδίδει τη μεγαλύτερη στιβαρότητα.

Η πρώτη εφαρμογή πραγματοποιήθηκε σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων σε επιφάνεια 3.600 τ.μ.. Πέρα από την έξυπνη ενεργειακή εκμετάλλευση, τα ηλιακά πάνελ προσφέρουν μεγάλη ευκολία στην προσαρμογή και διέλευση καλωδίων και καναλιών τηλεπικοινωνιών κάτω από αυτά. Έτσι, δεν απαιτείται η κατασκευή υπέργειων οδεύσεων καλωδίων. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα συλλογής και εκμετάλλευσης των ομβρίων υδάτων.

Το υλικό στην πρώτη εφαρμογή του καλύπτεται από φωτοβολταικά στο 69%, ενώ στόχος της ομάδας ανάπτυξης του προιόντος είναι να αναπτύξουν φωτοβολταικά κύταρα στο 100% του εγκατεστημένου πάνελ με σκοπό την απόλυτη εκμετάλλευση της διαθέσιμης επιφάνειας!

 

Έρχονται οι φωτοβολταικοί....δρόμοι!

Έρχονται οι φωτοβολταικοί....δρόμοι!