Επικαιρότητα

Ισπανία: Πρώτη παγκοσμίως στις ΑΠΕ

Ισπανία: Πρώτη παγκοσμίως στις ΑΠΕ Η Ισπανία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή ρεύματος από ηλιοθερμική ενέργεια στον κόσμο με 432MW, ξεπερνώντας έτσι τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν 422MW.

Η Ισπανία βρέθηκε στην πρώτη θέση λόγω της ενεργοποίησης του σταθμού 50 MW που βρίσκεται στην περιοχή La Florida (Badajoz).

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι ένα ορόσημο στον τομέα της ηλιοθερμικής ενέργειας με έκταση 550.000 τ.μ. και αποτελεί την μεγαλύτερη στον κόσμο μεταξύ των σταθμών που βρίσκονται σε λειτουργία.

Ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και κατά την διάρκεια της νύχτας παράγει αυτή η πρωτοποριακή ηλιοθερμική μονάδα στην νότια Ισπανία που έχει την ιδιότητα να αποθηκεύει την ηλιακή ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας ώστε να αξιοποιείται το βράδυ ή όταν έχει συννεφιά.

Πρόκειται για την μονάδα Gemasolar, ο κεντρικός πύργος της οποίας φωτίζεται από το φώς που αντανακλούν 2.600 ηλιακά κάτοπτρα 120 τετραγωνικών μέτρων το καθένα που περικυκλώνουν μια τεράστια έκταση 195 εκταρίων.

"Είναι η πρώτη μονάδα στον κόσμο που δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο – ένας σταθμός συγκεντρωτικής ηλιοθερμικής ενέργειας που δουλεύει μέρα-νύχτα", δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής στην εταιρεία Torresol Energy που διαχειρίζεται τον σταθμό, Santago Arias.

Τα ηλιακά κάτοπτρα αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου σε ένα πύργο που μεταδίδει την ενέργεια με ένταση 1.000 φορές υψηλότερη από την ένταση με την οποία φτάνουν στη Γη οι ακτίνες του ήλιου.

Η ενέργεια αποθηκεύεται σε μια δεξαμενή γεμάτη με λιωμένο αλάτι, σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 500 βαθμούς Κελσίου.

Τα άλατα αυτά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ατμού, ο οποίος με την σειρά του τροφοδοτεί μια γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως εκ τούτου, η πρωτοποριακή μονάδα παράγει 60% περισσότερη ενέργεια συγκριτικά με έναν σταθμό που δεν αποθηκεύει την ηλιακή ενέργεια, καθώς δουλεύει 6.400 ώρες τον χρόνο, ενώ οι συμβατικοί σταθμοί δουλεύουν 1.200 με 2.000 ώρες.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr