Επικαιρότητα

Ένα «έξυπνο» πεζοδρόμιο που απορροφά την ατμοσφαιρική ρύπανση

Ένα «έξυπνο» πεζοδρόμιο που απορροφά την ατμοσφαιρική ρύπανση Ολλανδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός πειραματικού τσιμέντου το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, μειώνει την ρύπανση του αέρα κατά 45%.

Τα νέα δημοσιεύτηκαν τον Ιούνιο στο διαδίκτυο, αφού οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Eindhoven πέρασαν χρόνια μελετώντας το συγκεκριμένο υλικό, το οποίο χρησιμοποίησαν σαν πεζοδρόμιο σε σημείο της ολλανδικής πόλης Hengelo. Σύμφωνα με την αναφορά τους, το οικοδομικό τετράγωνο με το «έξυπνο» πεζοδρόμιο είχε έως και 45% λιγότερο άζωτο στην ατμόσφαιρα, σε ιδανικές καιρικές συνθήκες, ενώ ο μέσος όρος μείωσης των βλαβερών στοιχείων ήταν 19%.

Η «μαγική» ιδιότητα του συγκεκριμένου πεζοδρομίου είναι ότι, μετά από ψεκασμό με οξείδιο τιτανίου (TiO2), μπορεί να απορροφά βλαβερές ουσίες από την ατμόσφαιρα και να τις μετατρέπει σε λιγότερο βλαβερές, οπως τα νιτρικά άλατα. Εάν όντως τα αποτελέσματα της έρευνας είναι τα επιθυμητά, το «μαγικό» πεζοδρομιο θα μπορούσε, άνετα, να αποτελέσει την απάντηση για πόλεις με μεγάλα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 

Πηγή:http://www.queen.gr