Επικαιρότητα

Κοκορετσάκια: ο must μεζές του Πάσχα

Κοκορετσάκια: ο must μεζές του Πάσχα Μεζέδες και τσιμπήματα σε ξεροψημένες άκρες ανήκουν στις γευστικές αμαρτίες που επιβάλλει κάθε σοβαρή θρησκευτική γιορτή. Το κοκορέτσι είναι συνώνυμο του εξοχικού Πάσχα. Βγαίνει πρώτο απ’ τη φωτιά, κόβεται σε φέτες και πέφτει σαν ζεστό ντόμινο στο τραπέζι, άνοιγμα για την όρεξη και παρέα στο ποτό όσο ζαλίζεται ο οβελίας.

Ελληνικό Πάσχα άνευ κοκορετσίου δεν λέει, στας εξοχάς τουλάχιστον. Τραγανό και ζουμερό μαζί, μέσα κι έξω αρωματισμένο με ρίγανη και θυμάρι, ο κυρίαρχος μεζές της Λαμπρής μυρίζει όπως η ύπαιθρος, άνοιξη. Χορταστικό ορεκτικό, παίζει σοφά στην εισαγωγή τις ώρες που η τσίκνα απ’ το ροδοψήσιμο της πέτσας του αμνοεριφίου ταλανίζει τις μύτες.

Κι ενώ δίνει το πράσινο στο τσιμπολόγημα, εξισορροπώντας και το αλκοόλ που πακέτο με το κλαρίνο ενίοτε οδηγούν σε πρόωρο κέφι, ξεγελάει το γουργούρισμα και φρενάρει τη οργανωμένη επίθεση στο ζωντανό που αργοψήνεται κατά τις προσταγές της παράδοσης για να λουκουμέψει. Με δυο λόγια είναι ένα ορεκτικό - ‘γκάζι-φρένο’ !!!

Εκτός κι αν υπάρχει σεβαστού μεγέθους bbq με μοτεράκι, στην πόλη το σουβλιστό κοκορέτσι μάλλον ατυχεί. Γι’ αυτό άλλωστε πέτυχε εξαρχής η ιδέα να γίνεται μικρότερο (έως αρκετά μικρό) για ψήσιμο στο φούρνο αλλά και να πουλιέται έτοιμο, φτιαγμένο στο κρεοπωλείο για τους μερακλήδες μεζεδάκιδες που διαχωρίζουν την απόλαυση απ’ τη μαγειρική.

Το καίριο ζήτημα και ο σχετικός μπελάς στο κοκορέτσι αφορά προφανώς στα έντερα και την καθαριότητά τους (για τον τρόπο έχουμε ήδη γράψει και στη συνταγή της μαγειρίτσας με εστραγκόν). Ναι, είναι γνωστό το αφασικό ‘χωρίς λίγο σκ... δεν γίνεται νόστιμο’, όμως όταν φτάνει να μετρηθεί το ‘λίγο’ η μεζούρα μπερδεύεται πολύ, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα υποκειμενικά μέτρα και σταθμά.'Δεν ψωνίζουμε έτοιμο κοκορέτσι απ’ όπου νάναι'. Τελεία.

 

Πηγή:http://www.nooz.gr