Επικαιρότητα

Αιολικό επενδυτικό κρεσέντο άνω του 0,5 δις ευρώ. Ποιοι ρίχνουν χρήμα στην αγορά

Αιολικό επενδυτικό κρεσέντο άνω του 0,5 δις ευρώ. Ποιοι ρίχνουν χρήμα στην αγορά Το new deal μπορεί να συνάντησε την αντίδραση των επίσημων φορέων της αγοράς των αιολικών, οι οποίοι είδαν στις αποφάσεις της κυβέρνησης άδικη αντιμετώπιση της τεχνολογίας και επισήμαναν το αντιεπενδυτικό μήνυμα που συνεπάγεται το κούρεμα, ωστόσο την ίδια στιγμή αρκετοί μεγάλοι όμιλοι θεωρούν ότι με τις τελευταίες εξελίξεις η αγορά εξυγιαίνεται. Και αυτή ακριβώς η εξυγίανση δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες για επανεκκίνηση της επενδυτικής δραστηριότητας.

Έτσι η διαφαινόμενη σταθεροποίηση του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ και η κανονικοποίηση των πληρωμών, ανοίγουν το δρόμο ώστε να γίνει το απαραίτητο "restart" για μεγάλα project τα οποία εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεναν στα συρτάρια των εταιρειών του κλάδου, υπό το φόβο της κατάρρευσης της αγοράς.

Τα πρώτα σημάδια κινητικότητας είναι ορατά και πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι στην επόμενη τριετία οι επενδύσεις στην αγορά του αιόλου αναμένεται να ξεπεράσουν το μισό δις ευρώ.

Η αρχή αναμένεται να γίνει από την ιταλική Enel και τον Κοπελούζο, οι οποίοι έχοντας ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση με την εγγύηση του γερμανικού οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων Euler Hermes, προχωρούν το project του Καφηρέα με ισχύ 180MW και προβλεπόμενο ύψος επένδυσης στα 220 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η Τέρνα Ενεργειακή τρέχει αιολικό επενδυτικό πρόγραμμα που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Για την ΤΕΝΕΡΓ έργο ορόσημο είναι το πάρκο στη νήσο Άγιο Γεώργιο με ισχύ 70MW και εκτιμώμενο ύψος επένδυσης πάνω από τα 140 εκατ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα έργα του pipeline το κόστος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 1,3 εκατ. ανά μεγαβάτ.

Δυναμική είσοδο στην αγορά των αιολικών ετοιμάζει και ο όμιλος Μυτιληναίος μέσω της θυγατρικής εταιρείας ηλεκτρισμού Protergia. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας στη διετία 2014 -2015 θα επενδυθούν συνολικά 190 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη πάρκων συνολικής ισχύος 130MW. Ήδη η εταιρεία έχει σε φάση κατασκευής 50 MW που αντιστοιχούν στο 40% του προβλεπόμενου pipeline νέων έργων.

Πίσω από την απόφαση για αναθέρμανση των αιολικών επενδύσεων, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς βρίσκεται το γεγονός ότι με τις επικείμενες αλλαγές και την εφαρμογή του “target model” , η αιολική ενέργεια θα κερδίσει έδαφος έναντι των συμβατικών μορφών ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι παίκτες της αγοράς χωρίς παρουσία στις ώριμες ΑΠΕ θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση. Επιπλέον τα αιολικά μπορούν να λειτουργούν συμπληρωματικά με τις ευέλικτες μονάδες αερίου, οδηγώντας υπό συνθήκες ανταγωνιστικής αγοράς, σε πραγματική μείωση του συνολικού ενεργειακού κόστους.

Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ, υπάρχουν σήμερα σε ώριμο ή πολύ ώριμο στάδιο αδειοδότησης, αιολικά έργα συνολικής ισχύος 6.610 MW, εκ των οποίων 4200 MW διαθέτουν όρους σύνδεσης, 1623 MW διαθέτουν άδεια εγκατάστασης και 787 MW διαθέτουν σύμβαση αγοραπωλησίας. Τα έργα αυτά αντιστοιχούν σε συνολική επένδυση πάνω από 10 δισ. ευρώ.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr