Επικαιρότητα

Πρόγραμμα Συλλογής Oμβρίων Υδάτων

Πρόγραμμα Συλλογής Oμβρίων Υδάτων Η δέσμευση του Συστήματος της Coca-Cola για το περιβάλλον αφορά ένα σύνολο ενεργειών και δράσεων με κύριο γνώμονα την προστασία και τη διαφύλαξή του, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής.

Στα πλαίσια του προγράμματος «Αποστολή Νερό» υλοποιείται η εγκατάσταση συστημάτων συλλογής βρόχινου νερού ως ένα εμπεριστατωμένο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος σε περιοχές όπου αυτό είναι ιδιαίτερα οξύ, όπως τα νησιά των Κυκλάδων όπου ο μέσος όρος βροχόπτωσης δεν ξεπερνά τα 400 mm ετησίως.

Η συλλογή όμβριων υδάτων είναι μία τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη συλλογή βρόχινου νερού χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές –όπως δοχεία- ή τεχνικές περισσότερο σύνθετες, όπως στέρνες ή υπόγεια φράγματα. Αυτές οι τεχνικές έχουν τις ρίζες τους σε πρακτικές αρχαίων πολιτισμών (Ελλάδα, Βόρεια Αφρική) και ακόμη και σήμερα αποτελούν πηγές πόσιμου νερού σε αγροτικές περιοχές. Η αναβίωση παραδοσιακών τεχνικών συλλογής και διαχείρισης υδάτων που έχουν παραμεριστεί και αντικατασταθεί από σύγχρονες τεχνικές –μερικές φορές λιγότερο αειφόρες- είναι μία σίγουρη κίνηση προς την καλή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, η συλλογή ομβρίων υδάτων είναι μία πολλά υποσχόμενη εναλλακτική.

Με άξονα αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία αλλά και με την τεχνογνωσία του Μεσογειακού Σκέλους της Διεθνούς Σύμπραξης για το Νερό (GWP-Med), ήδη από το 2009 έχουν εγκατασταθεί και επισκευαστεί 30 μονάδες συλλογής βρόχινου νερού σε 13 ελληνικά νησιά με έντονο πρόβλημα λειψυδρίας (Ανάφη, Σαντορίνη, Ίος, Νάξος, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Τήνος, Σύρος, Μήλος, Φολέγανδρος, Σύκινος, Σίφνος, Σέριφος). Συνολικά για την κατασκευή και τη συντήρηση των συστημάτων συλλογής νερού έχουν εκπαιδευτεί 120 τοπικοί τεχνίτες, ενώ από την εγκατάσταση των υδατοσυλλεκτών αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από τους 14.000 κατοίκους των νησιών, 4.500.000 λίτρα νερού για εναλλακτικές χρήσεις ετησίως.

Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί και στην εκπαιδευτική διάσταση του προγράμματος. Συνολικά στα 3 χρόνια υλοποίησης του 2.120 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 311 καθηγητές παρακολούθησαν περιβαλλοντικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια, κατά τη διάρκεια των οποίων ενημερώθηκαν σχετικά με τη δραστηριότητα και τη σημασία της σωστής διαχείρισης του νερού και ειδικότερα του προγράμματος συλλογής όμβριων υδάτων.

 

Πρόγραμμα Συλλογής Oμβρίων Υδάτων