Επικαιρότητα

ΑΠΕ: «Αφαντοι» οι νέοι επενδυτές λόγω «κουρέματος»

ΑΠΕ: «Αφαντοι» οι νέοι επενδυτές λόγω «κουρέματος» Μόλις 17 αιτήσεις για μονάδες ΑΠΕ υπεβλήθησαν στη ΡΑΕ τον Μάρτιο, με τη λήξη του πρώτου τριμηνιαίου κύκλου κατάθεσης αιτήσεων. Το ενδιαφέρον είναι μειωμένο ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που επικρατούσε όλο το προηγούμενο διάστημα ενόψει της νομοθέτησης των νέων μέτρων για τις ΑΠΕ, η οποία έγινε πράξη στις 30 Μαρτίου.

Η συνολική ισχύς των νέων μονάδων ανέρχεται σε 269,7 μεγαβάτ. Ωστόσο μία αίτηση αφορά σε αιολικό 194,7 μεγαβάτ ενώ ακόμη δύο αιολικά 15 και 39,6 μεγαβάτ. Όλες οι άλλες αιτήσεις, αφορούν σε μικρές και πολύ μικρές μονάδες, ενώ όπως είναι φυσικό δεν έχει κατατεθεί ούτε μία αίτηση για φωτοβολταικό.

Ειδικότερα η μοναδική αίτηση για μεγάλο αιολικό που χωροθετείται στην κεντρική Εύβοια (Δήμοι Διρφύων και Ερέτριας) υποβλήθηκε από την ENERCOPLAN, εταιρεία που μέχρι στιγμής συμμετέχει σε ένα φωτοβολταϊκό 0,6 KW και σε φάση κατασκευής και ανάπτυξης έχει φωτιοβολταϊκά 26 MW και αιολικά 100 MW.

Αίτηση για ακόμη ένα αιολικό των 39,6 MW στην Αλεξανδρούπολη, έχει καταθέσει και η ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ, θυγατρική του κατασκευαστικού ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία ως γνωστόν ετοιμάζεται να εισαχθεί στο ΧΑΑ.

Από τις άλλες αιτήσεις, οι τέσσερις αφορούν σε μικρά υδροηλεκτρικά με συνολική ισχύ 4,41 MW, μία αφορά μονάδα βιομάζας ισχύος 4,99 MW στην Αλεξανδρούπολη από την Evergreen Ενεργειακή ΑΕ, μία αφορά υβριδική μονάδα 1,71 MW στο Καστελόριζο, και τέλος πέντε αιτήσεις σε μονάδες Οσμωτικής ενέργειας με εναλλάκτη πίεσης του 1 MW η κάθε μία από την μονοπρόσωπη ΕΠΕ Αιολικές Πλατφόρμες Τρίτων.

(του Μιχάλη Καϊταντζίδη, euro2day.gr)