Επικαιρότητα

Η Αιολική Ενέργεια αποκτά μεγάλο προβάδισμα έναντι της Πυρηνικής στην Κίνα!

Η Αιολική Ενέργεια αποκτά μεγάλο προβάδισμα έναντι της Πυρηνικής στην Κίνα! Στην Κίνα, η Αιολική Ενέργεια ξεπέρασε σε παραγωγή την Πυρηνική Ενέργεια για πρώτη φορά το 2012, αποκτώντας ένα ισχνό προβάδισμα. Το 2013, το προβάδισμα αυτό απέκτησε μεγάλες διαστάσεις που σε ποσοστό άγγιξε το 22%. Η παραγωγή από Αιολικά Πάρκα ανήλθε στις 135ΤWh, ενέργεια που σχεδόν θα αρκούσε να ηλεκτροδοτήσει το σύνολο των αναγκών της Νέας Υόρκης!

Το νομικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθορίστηκε και εφαρμόστηκε στην Κίνα για πρώτη φορά το 2005. Έκτοτε, από το 2006 έως το 2009, η εγκατεστημένη ισχύς των Αιολικών Πάρκων διπλασιάζονταν κάθε χρόνο, ενώ η αντίστοιχη ετήσια αύξηση έως και σήμερα είναι 40%.

Η ραγδαία αυτή ανάπτυξη, έφερε την Κίνα στην πρώτη θέση παγκοσμίως καθώς η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ξεπερνά σήμερα τα 91 GW!

Η εγκατεστημένη ισχύς και τελική παραγωγή θα ήταν σημαντικά υψηλότερη, εάν δεν υπήρχε πρόβλημα δικτύου το οποίο αποδείχτηκε ανεπαρκές να απορροφήσει την γιγαντιαία διείσδυση της Αιολικής Ενέργειας στο Κινεζικό Ηλεκτρικό Σύστημα.

Για το λόγο αυτό οι Αρχές της Κίνας έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή το απαραίτητο πρόγραμμα επέκτασης και αναβάθμισης του δικτύου με καλώδια Υπερ-Υψηλής τάσης τα οποία θα καταστήσουν ικανή τη δυνατότητα απορρόφησης και μεταφοράς της τεράστιας ποσότητας Αιολικής Ενέργειας από τα ανεμοδαρμένα βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας προς τα ανατολικά και τα κεντρικά, όπου και εμφανίζεται τεράστια ζήτηση για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τη ραγδαία αυτή ανάπτυξη, ο στόχος των 200GW έως το 2020, δεν φαντάζει και τόσο μακρινός!

Τα ως άνω δεδομένα ενισχύονται από τη δυνατότητα ανάπτυξης και εγκατάστασης ενός μεγάλου Αιολικού Πάρκου σε λίγους μόνο μήνες, όταν το αντίστοιχο Πυρηνικό Εργοστάσιο απαιτεί σχεδόν 6 χρόνια! Πέρα από αυτά, οι Κινέζοι έχουν θορυβηθεί πολύ από τα ολέθρια αποτελέσματα του Πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα, συνεπώς, ενισχύουν και εντείνουν τις δυνάμεις τους προς τις Α.Π.Ε.

 

Η Αιολική Ενέργεια αποκτά μεγάλο προβάδισμα έναντι της Πυρηνικής στην Κίνα!