Επικαιρότητα

GREEN CAR: Ford C-MAX Solar Energi Concept

GREEN CAR: Ford C-MAX Solar Energi Concept Στην έκθεση της Γενεύης η Ford παρουσίασε το C-MAX Solar Energi Concept, το πρώτο στο είδος του ηλιακό όχημα που προσφέρει τα πλεονεκτήματα ενός plug-in υβριδικού μοντέλου, χωρίς να εξαρτάται από το δίκτυο ηλεκτρισμού.

Αντί δηλαδή να φορτίζεται από μία ηλεκτρική πρίζα, το Ford C-MAX Solar Energi Concept εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιώντας ένα συλλέκτη που λειτουργεί σαν μεγεθυντικός φακός και κατευθύνει τις ακτίνες στα φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή του αυτοκινήτου.

Το πρωτότυπο αξιοποιεί το ηλιακό φως μιας ημέρας για να προσφέρει ίδιες επιδόσεις με το συμβατικό plug-in υβριδικό C-MAX Energi, που γεμίζει τη μπαταρία του από το δίκτυο ηλεκτρισμού. Χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ενέργεια, το Ford C-MAX Solar Energi Concept εκτιμάται ότι μειώνει τις ετήσιες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου από ένα μέσο ιδιοκτήτη κατά τέσσερις μετρικούς τόνους.

Επαναστατική, καθαρή τεχνολογία

Η SunPower, εταίρος της Ford στον τομέα της ηλιακής τεχνολογίας από το 2011, παρέχει ηλιακές κυψέλες υψηλής απόδοσης για την οροφή του Ford C-MAX Solar Energi Concept. Λόγω του περισσότερου χρόνου που απαιτείται για την απορρόφηση επαρκούς ενέργειας ώστε να επιτευχθεί πλήρης φόρτιση του οχήματος, η Ford συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Georgia αναζητώντας τρόπους ενίσχυσης της ηλιακής ενέργειας ώστε να καταστεί κατάλληλη για καθημερινή χρήση.

Ερευνητές εξέλιξαν έναν ηλιακό συλλέκτη για εγκατάσταση εκτός του αυτοκινήτου. Αυτός χρησιμοποιεί έναν ειδικό φακό Fresnel ο οποίος εστιάζει το ηλιακό φως στις ηλιακές κυψέλες οκταπλασιάζοντας ταυτόχρονα την ηλιακή ενέργεια προς τους συλλέκτες. Ο Fresnel είναι ένας συμπαγής φακός που αρχικά προοριζόταν για χρήση σε φάρους. Παρόμοιας φιλοσοφίας με μεγεθυντικό φακό, αυτό το σύστημα για το οποίο έχει υποβληθεί αίτηση για πατέντα, παρακολουθεί την τροχιά του ήλιου από την ανατολή μέχρι τη δύση του, αντλώντας αρκετή ενέργεια από τον ήλιο μέσω του συλλέκτη καθημερινά που ισοδυναμεί με μία τετράωρη φόρτιση μπαταρίας (8 kilowatts).

Με μία πλήρη φόρτιση, το C-MAX Solar Energi Concept υπολογίζεται ότι θα έχει την ίδια συνολική αυτονομία με ένα συμβατικό C-MAX Energi, δηλαδή 998 km, από τα οποία πάνω από 30 μόνο με ηλεκτροκίνηση. Αυτό σημαίνει πως, χρησιμοποιώντας το C-MAX Solar Energi Concept για να οδηγεί πάνω από 30 km καθημερινά με ηλιακή ενέργεια, ένας μέσος Ευρωπαίος οδηγός θα εξοικονομεί περισσότερα από € 1.000 το χρόνο σε καύσιμο (με κόστος καυσίμου € 1,5 ανά λίτρο).

Αντλώντας ανανεώσιμη ηλιακή ενέργεια μέσω του συστήματος φωτοβολταϊκών οροφής, το C-MAX Solar Energi Concept δεν εξαρτάται από το παραδοσιακό δίκτυο ηλεκτρισμού για τη φόρτιση της μπαταρίας του. Εσωτερικές μετρήσεις της Ford έδειξαν ότι ο ήλιος μπορεί να τροφοδοτήσει μέχρι το 75% όλων των ταξιδιών ενός μέσου οδηγού σε ένα ηλιακό/ υβριδικό όχημα. Βέβαια, το C-MAX εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα σύνδεσης σε σταθμό φόρτισης μέσω καλωδίου και πρίζας ώστε ο ιδιοκτήτης να χρησιμοποιεί το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού για φόρτιση της μπαταρίας, εάν το επιθυμεί.

 

Πηγή:http://www.gocar.gr