Επικαιρότητα

Tο λευκό των Κυκλάδων ο καλύτερος σύμμαχος του περιβάλλοντος

Tο λευκό των Κυκλάδων ο καλύτερος σύμμαχος του περιβάλλοντος Για να μαγειρευτεί ένα κοτόπουλο η θερμοκρασία, κατά προσέγγιση, πρέπει να φτάσει στους 170 βαθμούς Κελσίου. Αλλά αυτή είναι η θερμοκρασία που καταγράφηκε σε ορισμένες ασφαλτοστρωμένες στέγες στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα.

Επειδή, όπως είναι γνωστό, οι μαύρες στέγες, κτίρια, δρόμοι και πεζοδρόμια, απορροφούν περισσότερο το φως του ήλιου, με συνέπεια οι πόλεις να καθίστανται πιο ζεστές εμφανίζοντας συχνότερα το φαινόμενο του αστικού αποτυπώματος θερμικής νησίδας, στη Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία του δήμου, επιχειρείται η πόλη και τα κτίρια να ...ντυθούν στα λευκά.

Είναι ο απλούστερος τρόπος για περιορισμό της θερμοκρασίας, χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και άρα να μειώσει το αποτύπωμα του άνθρακα που εκπέμπει η πόλη. Στην προσπάθεια επιστρατεύθηκε και η NASA η οποία ανέλαβε να παρακολουθήσει στέγες με διαφορετικές επιστρώσεις για μακρύ διάστημα και τα αποτελέσματα των μετρήσεών της κατέγραψε πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό Environmental Research Letters.

Τρεις στέγες, επιστρωμένες με διαφορετικό υλικό, η μια με μεβράνη αιθυλενίου, η δεύτερη με μεβράνη θερμοπλαστικής πολυολεφίνης και η τρίτη με ασφαλτική μεμβράνη, όλες επικαλυμμένες με ένα λευκό ακρυλικό χρώμα, μετρήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι επενεργούν με παρόμοιο τρόπο στη μείωση της θερμοκρασίας, αλλά η πρώτη λύση διαπιστώθηκε ότι διατηρήθηκε καλύτερα στην πάροδο του χρόνου.

"Για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αυξήσουμε την ανακλαστικότητα της Γης" υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, συστήνοντας τη χρήση ακόμη και μεθόδων αμφιλεγόμενης λευκής στέγης. Συμπέρασμα: το λευκό των Κυκλάδων είναι οκαλύτερος σύμμαχος του περιβάλλοντος.

 

Πηγή:http://www.tee.gr